Ανεκμετάλλευτες πληροφορίες για 497 υποθέσεις φοροδιαφυγής

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013 16:19
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το ΣΔΟΕ κάνει ελέγχους, αλλά δεν βεβαιώνει φόρους, ενώ οι εφορίες που βεβαιώνουν φόρους, δεν κάνουν έλεγχο, παρατήρησε χαρακτηριστικα ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Την απογοήτευσή του για τον τρόπο λειτουργίας και την αναποτελεσματικότητα των μηχανισμών αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής εξέφρασε ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος παρέδωσε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τις Εκθέσεις Πεπραγμένων του έτους 2012 των Μονάδων Α' και Γ' της Αρχής.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολούδη, λόγω των στρεβλώσεων του συστήματος, πληροφορίες για 497 υποθέσεις φοροδιαφυγής μένουν ανεκμετάλλευτες. «Τους στείλαμε στοιχεία (σ.σ. στις εφορίες) για φορολογούμενους με 450.000 ευρώ καταθέσεις, που δήλωναν ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ, και μας ρώτησαν "τι να την κάνουμε εμείς αυτή την πληροφορία". Έπεσα από τα σύννεφα», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του. «Έχουμε ένα μηχανισμό», παρατήρησε μεταξύ αλλων, «όπου το μεν ΣΔΟΕ κάνει ελέγχους, αλλά δεν βεβαιώνει φόρους, και τις εφορίες που βεβαιώνουν φόρους, αλλά δεν κάνουν έλεγχο».

Λίστα με 54.000 που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό

Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως δεν έχει λάβει σε καμία μορφή τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ». Αναφέρθηκε πάντως σε μία σύσκεψη που έγινε για το θέμα και στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, σε χρόνο που, όπως είπε, δεν θυμάται ακριβώς και που τον προσδιόρισε μεταξύ Οκτωβρίου του 2010 και Ιανουαρίου του 2011.

Ο κ. Νικολούδης χαρακτήρισε πάντως πιο χρήσιμη από τη λίστα Λαγκάρντ, τη λίστα Λιχτενστάϊν με τα 54.000 άτομα, τα οποία, όπως είπε, εν μέσω οικονομικής κρίσης το διάστημα 2009-2011 έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό.

Πρόσθεσε επίσης, ότι για τη λίστα Λιχτενστάϊν έγινε μία συνάντηση εκτός υπουργείου Οικονομικών τον Ιούνιο ή Ιούλιο του 2012 στην οποία τον είχαν καλέσει υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και αφορούσε τη συμφωνία Ελλάδας - Ελβετίας για τη φορολόγηση των καταθέσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Νικολούδης στο τέλος της συνάντησης μία υπάλληλος του έδωσε ένα cd με τη λίστα Λιχτενστάϊν το οποίο είχε μέσα 17 ονόματα.

Όσον αφορά τις δηλώσεις «πόθεν έσχες», γνωστοποίησε ότι από τις περίπου 30.000 που έχουν καταθέσει οι υπόχρεοι, έχουν εντοπιστεί «337 προβληματικές».

Για τον έλεγχο, τέλος, των εξωχώριων εταιρειών, ανέφερε πως η προσπάθεια αυτή πολλές φορές μοιάζει «με την προσπάθεια του σκύλου που κυνηγάει την ουρά του». 

238 εκατ. ευρώ δεσμεύθηκαν το 2013

Ο κ. Νικολούδης χαρακτήρισε ικανοποιητικές τις επιδόσεις της Αρχής αφού, όπως είπε, από το 1997 έως το 2011 έχουν δεσμευτεί 217 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 δεσμεύτηκαν 223 εκατ. ευρώ και το 2012, 238 εκατ. ευρώ. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατάφεραν να βεβαιώσουν 130 εκατ. ευρώ από φοροδιαφυγή και η Αρχή να δεσμεύσει τα 97 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το σύνολο των 238 εκατ. ευρώ του 2013 κατανέμεται ως εξής:

  •    Για παθητική δωροδοκία δεσμεύτηκαν 957.750 ευρώ
  •    Για εμπορία ανθρώπων 72.288 ευρώ
  •    Για φοροδιαφυγή 97.931.473 ευρώ
  •    Για προστασία οικονομικών συμφερόντων των ευρωπαϊκών κοινοτήτων 5.282.721 ευρώ
  •    Εγκληματική οργάνωση 8.788.139 ευρώ
  •    Κάθε άλλο αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση άνω των 6 μηνών 125.240.587 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής ζήτησε επίσης την ενίσχυσή της σε προσωπικό, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «φτύνει αίμα» για να του εγκριθεί μία μετάταξη υπαλλήλου, εξαιτίας «κάποιων μανδαρίνων που θεωρούν φέουδό τους τις υπηρεσίες του Δημοσίου». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε και τη συνδρομή της Επιτροπής για τη διευκόλυνση του έργου τής Αρχής, καθώς δεν μπορεί ο ίδιος να παρακαλάει υπουργούς. «Έχω όλα τα απέξω με τρομοκρατίες, εκβιαστές και εγκληματίες, αλλά ο εφιάλτης μου», τόνισε, «είναι τα προβλήματα που μου βάζουν κάθε φορά που θέλω να αποσπάσω έναν υπάλληλο στην υπηρεσία μου». 

Παρά τα προβλήματα, πάντως, ο κ. Νικολούδης εκτίμησε πως «βαδίζουμε σε καλό δρόμο». «Δεν πατάξαμε τη φοροδιαφυγή», είπε, «κάναμε όμως βήματα».

 naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα