Την είσπραξη των ληξιπρόσθεσμων ασφαλιστικών οφειλών από τις εφορίες σε βάθος τριετίας σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, όπως δήλωσε ο υπουργός, Γιάννης Βρούτσης.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι το υπουργείο προχωρά σε μια μεγάλη θεσμική αλλαγή, η οποία προβλέπει ότι όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των τεσσάρων κύριων Ταμείων (ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ και ΙΚΑ) για ένα διάστημα τριών ετών θα μπουν κάτω από το ΙΚΑ και θα αναζητούνται κάτω από μια προσπάθεια που θα έχει την επωνυμία «Ερμής», ενώ στο βάθος της τριετίας θα πάνε στις εφορίες.
Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσε εκ νέου ότι δεν θίγεται ο κατώτατος μισθός μέχρι το τέλος του 2016 και τόνισε πως οι περί του αντιθέτου δηλώσεις δεν απηχούν την αλήθεια.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στη εφημερίδα Real News ο υπουργός Εργασίας αναφέρει ότι η κυβέρνηση προωθεί άμεσες παρεμβάσεις, για τις 400.000 ελληνικές οικογένειες στις οποίες δεν υπάρχει σήμερα ούτε ένα εργαζόμενο μέλος.
Όπως εξηγεί, η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια για τη στήριξη αυτών των οικογενειών, όπως προγράμματα επιδότησης ή κατάρτισης, ενώ θεωρεί αναγκαία μια «γενναία αναθεώρηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) με μεταφορά αδρανών πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) προς το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο».
Ο κ. Βρούτσης αναφέρει επίσης ότι το θέμα των αλλαγών στοn συνδικαλιστικό νόμο έχει κλείσει επί του παρόντος, εφόσον δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. Eπαναλαμβάνει, ωστόσο, ότι υπάρχει πρόβλημα «χαμηλής αντιπροσωπευτικότητας» στα συνδικάτα, κυρίως των υποαπασχολούμενων νέων ή των ανέργων.
Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις θα συνεχιστούν και θα εντοπισθούν οι συνταξιούχοι που έκρυβαν δεύτερες συντάξεις και εισοδήματα ζημιώνοντας το κράτος με 80 εκατ. ευρώ ετησίως.