Σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αυθημερόν απόδοση του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των προσπαθειών πάταξης της φοροδιαφυγής, όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής».
Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει ότι για συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ο ΦΠΑ θα παρακρατείται άμεσα από το κράτος, ενώ για συναλλαγές με μετρητά θα υπάρχει διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης και την επόμενη ημέρα θα γίνεται η μεταφορά του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ της κάθε απόδειξης.
Το συνολικότερο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κατά της φοροδιαφυγής περιλαμβάνει επίσης δράσεις, όπως:
-
την αποκάλυψη των πραγματικών ιδιοκτητών 6.500 off-shore εταιρειών με ακίνητα
-
τη φορολόγηση 24.700 πολιτών που φέρονται να έχουν βγάλει «μαύρο χρήμα» σε τράπεζες του εξωτερικού
-
τη σύγκριση πραγματικών δαπανών και εσόδων, για να φανούν τα αληθινά εισοδήματα όλων των φορολογουμένων
-
το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φοροφυγάδων
-
τον εντοπισμό των ανασφάλιστων ΙΧ, προκειμένου να πληρωθούν οι αναλογούντες φόροι και τέλη.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών μελετά κίνητρα για τους πολίτες, ώστε να ζητούν αποδείξεις. Ένα από αυτά είναι ο αριθμός κάθε απόδειξης που θα λαμβάνει ο φορολογούμενος να αποστέλλεται από τον καταναλωτή με μήνυμα (SMS) από κινητό σε μία βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών και να πραγματοποιείται στη συνέχεια ηλεκτρονική κλήρωση. Εφόσον κληρώνεται ο αριθμός της απόδειξης τότε το κράτος θα επιστρέφει μέρος ή ακόμα και ολόκληρο το ποσό αυτής, όπως γίνεται σε άλλα κράτη.
Σε άλλη συνέντευξή του στον «Επενδυτή», ο κ. Μαυραγάνης επισημαίνει ότι οι πολίτες πρέπει να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο. «Υπάρχει ήδη σε ισχύ ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που υπό προϋποθέσεις, μπορεί να εξοφληθούν σε βάθος τετραετίας», αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών και προσθέτει ότι «καλό είναι οι πολίτες που δυσκολεύονται να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, να εκμεταλλευτούν αυτό το καθεστώς και να προβούν σε ρύθμιση των οφειλών τους».