Ατονία και ζημίες στην Ευρώπη

Αργία στη Νέα Υόρκη, κέρδη στο Τόκιο
Τρίτη, 27 Μαΐου 2003 00:01

ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ άρχισαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντανακλώντας την αυξανόμενη ανησυχία των επενδυτών για τον αντίκτυπο που θα έχει στους Ευρωπαίους εξαγωγείς το ισχυρό ευρώ. Οι όγκοι συναλλαγών ήταν εμφανώς περιορισμένοι, λόγω των αργιών στη Wall Street και το Λονδίνο, τις δύο μεγαλύτερες αγορές του κόσμου.

Η ανακοίνωση των απρόσμενα καλύτερων στοιχείων του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, το Μάιο, δεν είχε ουσιαστικό αντίκτυπο στην αγορά, καθώς ελάχιστοι χρηματιστές και αναλυτές πιστεύουν πως η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψει σύντομα.

Το βασικό θέμα συζήτησης στις αγορές είναι το ευρώ και η αβεβαιότητα για το κατά πόσον οι νομισματικές εξελίξεις θα επηρεάσουν τις εξαγωγές.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,25% και 0,2%, με τον πρώτο δείκτη να «κρατιέται» στο επίπεδο των 800 μονάδων, στο οποίο έχει εγκλωβισθεί εδώ και αρκετές συνεδριάσεις αφότου κατάφερε να ανακάμψει κατά 22% από τα χαμηλά της εξαετίας, στα οποία είχε υποχωρήσει στα μέσα Μαρτίου.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς εκτιμούν πως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μάλλον θα δεχθούν πιέσεις βραχυπρόθεσμα και ότι θα παραμείνουν σε ελαφρώς πτωτική τροχιά, μέχρις ότου ανακοινωθούν θετικά οικονομικά στατιστικά.

Ο Εντουιν Σλάγκεκε, της Theodoor Gilissen Bankiers στο Αμστερνταμ, είναι απόλυτος: «Ολοι περιμένουν κάποιου είδους ανάκαμψη, όμως πιστεύω πως αυτό θα γίνει σταδιακά. Για πραγματική οικονομική ανάπτυξη μιλάμε πλέον για το 2004».

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των Telecom Italia (+1,6%), Olivetti (+1,5%), DaimlerChrysler (+0,6%), ABB (-4,5%), Roche (-1,7%), Rexel (+4,8%), Lufthansa (+1,3%), British Airways, Ahold (-1,5%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο, το χρηματιστήριο είχε κλείσει με κέρδη, παραμένοντας σε ανοδική πορεία για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Το επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε αισθητά, ύστερα από δημοσιεύματα του Τύπου που θέλουν αρκετές ιαπωνικές τράπεζες να αποφασίζουν την πληρωμή μερίσματος φέτος. Ο δείκτης-βαρόμετρο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 0,52%. Η μετοχή του τραπεζικού ομίλου Mizuho ενισχύθηκε και βρίσκεται 20% πάνω από τα χαμηλά της προηγούμενης Τρίτης, λόγω θετικών εξελίξεων στο χαρτοφυλάκιό της.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα