Στουρνάρας: O μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο αποπληθωρισμός

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2003 21:41

O μεγαλύτερος κίνδυνος, όχι μόνο για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά για όλη την παγκόσμια οικονομία, είναι ο αποπληθωρισμός και η στασιμότητα, επισήμανε ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Δημοκρατική Εταιρεία στην αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Η εκδήλωση είχε θέμα «Οι εξελίξεις στο Παγκόσμιο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα».

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι στην Ευρώπη και την Αμερική δεν υπάρχει αποπληθωρισμός, αλλά ο πληθωρισμός μειώνεται σταδιακά, και αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι σύντομα ίσως προσεγγίσει το 1%, που θεωρείται οριακό ποσοστό μεταβολής των τιμών. Στη Γερμανία ειδικότερα η πρόβλεψη είναι για πληθωρισμό σημαντικά χαμηλότερο του 1% εντός του 2003, και για περίπου στάσιμη οικονομική δραστηριότητα.

Ο αποπληθωρισμός αποτελεί πρόβλημα, επισήμανε ο κ. Στουρνάρας, κυρίως επειδή τα χρέη των επιχειρήσεων και των ιδιωτών προς τις τράπεζες αυξάνονται σε πραγματικούς όρους, όταν μειώνονται οι τιμές και έτσι αυξάνεται η πιθανότητα χρεωκοπιών. Επίσης σε συνθήκες αποπληθωρισμού μειώνεται η κατανάλωση και πέφτουν οι τιμές των μετοχών, οι τιμές των ακινήτων και πολλών άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Ολα αυτά έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, δημιουργούν υποαξίες, αυξάνουν τις καθαρές ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και μειώνουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, ανέφερε ο πρόεδρος της Εμπορικής.

Σε χώρες-μέλη με σχετικά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, το τραπεζικό σύστημα δεν παρουσιάζει ουσιαστικά προβλήματα, ιδιαίτερα μάλιστα αν στηρίζεται στη λιανική τραπεζική, και απορροφά σχετικά γρήγορα και ομαλά τις επιπτώσεις της χρηματιστηριακής καχεξίας. Σε αυτήν την τελευταία κατηγορία των «τυχερών» της ΕΕ περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα