Ενώνουν τα «φτερά» τους American Airlines και US Airways

Στα 11 δισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση του νέου αερομεταφορέα
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013 16:25
REUTERS/MIKE THEILER

Σε συμφωνία συγχώνευσης, από την οποία αναμένεται να προκύψει η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο, κατέληξαν τα διοικητικά συμβούλια των US Airways και American Airlines.

Την απόφασή τους να συγχωνευθούν ανακοίνωσαν επισήμως σήμερα οι American Airlines και US Airways, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση ύψους 11 δισ. δολαρίων.

Οι συνέργειες από τη συγχώνευση των δύο αερομεταφορέων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 1 δισ. δολάρια έως το 2015. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο νέος όμιλος θα διατηρήσει την επωνυμία American Airlines, ενώ η έδρα του θα βρίσκεται στη βάση της AMR, μητρικής της American Airlines, στο Τέξας.

Η συμφωνία διαρθρώνεται αποκλειστικά στις μετοχές, καθώς, μόλις ολοκληρωθεί η συναλλαγή, οι πιστωτές της American Airlines θα κατέχουν το 72% του νέου ομίλου και οι μέτοχοι της US Airways το υπόλοιπο ποσοστό.

REUTERS

Ο επικεφαλής της US Airways Νταγκ Πάρκερ θα οριστεί γενικός διευθυντής του νέου ομίλου, ενώ ο επικεφαλής της AMR, Τομ Χόρτον, θα παραμείνει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, που θα αποτελείται από δώδεκα μέλη - τρία από την AMR, τέσσερα από την US Airways και πέντε πιστωτές της AMR.

Ο νέος όμιλος θα διαθέτει έναν στόλο περίπου 1.530 αεροσκαφών και συνδυασμένο τζίρο περίπου 40 δισ. δολαρίων το 2012, ελαφρώς υψηλότερο από αυτόν της United Continental (37,15 δισ.) και της Delta (36,7 δισ.), ενώ θα εξυπηρετεί 336 προορισμούς σε 56 χώρες με μέσο όρο 6.700 πτήσεων ημερησίως.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα