«Παρερμηνεύθηκαν» οι δηλώσεις Ρεν για τον κατώτατο μισθό

«Καμία συμφωνία για περαιτέρω μείωση»
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013 16:49
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

«Δεν υπάρχει ούτε σαφής, αλλά ούτε υπονοούμενη συμφωνία για περαιτέρω μείωση των μισθών», ξεκαθάρισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, κάνοντας μάλιστα λόγο για «παρερμηνεία» της απάντησης του ευρωπαίου Επιτρόπου προς έλληνες ευρωβουλευτές.

«Η απάντηση του επιτρόπου Ρεν παρερμηνεύθηκε σημαντικά στην Ελλάδα. Ο Όλι Ρεν δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη μείωση του κατώτατου μισθού στην απάντησή του», σημείωσε ο Σάιμον Ο' Κόνορ, ερωτηθείς σχετικά κατά την τακτική ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κομισιόν για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και την επιστολή Ρεν

Ο Σάιμον Ο'Κόνορ, εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, απαντάει σε ερωτήσεις για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, για την επιστολή του Όλι Ρεν στους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, για το ζήτημα του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή και για τα στοιχεία της Eurostat για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Όπως σημείωσε, ο κ. Ρεν δεν ανακοίνωσε κάτι καινούριο, απλά υπενθύμισε κάτι το οποίο είχε συμφωνηθεί κατά την αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, τον Νοέμβριο 2012 και είχε συμφωνηθεί με την επικαιροποίηση του ελληνικού Μνημονίου. Ότι, δηλαδή, ο κατώτατος μισθός θα αναθεωρηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Σκοπός αυτής της αναθεώρησης, πρόσθεσε, «είναι να υπάρξει αλλαγή στο πλαίσιο του κατώτατου μισθού και να διασφαλιστεί ότι αυτό θα γίνει στη βάση μιας δομημένης ανάλυσης για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας».

 «Κανείς δεν προδικάζει το αποτέλεσμα αυτής της αναθεώρησης. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, πέρα από αυτό που νομοθετήθηκε πέρυσι», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στην επιστολή του κ. Ρεν προς το Eurogroup που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομικές υποθέσεις ανέφερε πως μέσω αυτής ο φινλανδός επίτροπος ήθελε να διατυπώσει τις σκέψεις του αναφορικά με τη συζήτηση που διεξάγεται επί του ζητήματος των λεγόμενων πολλαπλασιαστών και του ρόλου τους στο βάθεμα της ύφεσης.

Σημείωσε επίσης ότι, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο επίτροπος, στην περίπτωση της Ελλάδας ο ρόλος τους υπήρξε οριακός, προσθέτοντας  ότι όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας, ένα κράτος- μέλος που εφαρμόζει διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία του, σύμφωνες προς τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, δύναται να λάβει μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του, σε περιπτώσεις απρόβλεπτης επιδείνωσης της οικονομικής συγκυρίας.

Σ. Κεδίκογλου: Διάψευση των εξωφρενικών ισχυρισμών του ΣΥΡΙΖΑ

«Η διάψευση των εξωφρενικών ισχυρισμών του ΣΥΡΙΖΑ για επιβεβαίωση της μείωσης του κατώτατου μισθού από τον Επίτροπο Όλι Ρεν, είναι η φυσική κατάληξη των επικοινωνιακών κόλπων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η απόδειξη της πλήρους αδυναμίας του να αντιληφθεί τα ευρωπαϊκά δρώμενα» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Κουμουνδούρου, η οποία, με ανακοίνωσή της καταλόγισε στην κυβέρνηση πως «κάνει ότι ξεχνά πως η υλοποίηση του μνημονίου είναι συνώνυμη με την περαιτέρω φτωχοποίηση και την εξαθλίωση των εργαζομένων». »Κανένας, όμως, άνεργος ή φτωχός δεν μπορεί να κάνει το ίδιο», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα