PwC: Σε ασταθές «έδαφος» η αγορά ακινήτων

Ελπίδες ανάκαμψης μόνο μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων
Κυριακή, 03 Φεβρουαρίου 2013 11:03
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Έρευνα της PwC και του Urban Land Institute (ULI) με θέμα τις τάσεις στον κλάδο των ακινήτων στην Ευρώπη το 2013.

«Για την Ελλάδα οι συνθήκες της αγοράς ακινήτων συνέχισαν και το 2012 να καθορίζονται από την αστάθεια που χαρακτηρίζει το ευρύτερο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, ενώ οι ελπίδες για ανάκαμψη κινούνται, κυρίως, γύρω από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου γενικότερα, για το οποίο οι εξελίξεις εντός του 2013 αναμένονται με ενδιαφέρον».

Τα παραπάνω σημείωσε ο Βασίλης Βύζας, Partner και επικεφαλής του κλάδου ακινήτων της PwC στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ετήσιας έρευνας που διεξήγαγε η PwC και το Urban Land Institute (ULI) με θέμα τις τάσεις στον κλάδο των ακινήτων στην Ευρώπη το 2013 (Emerging Trends in Real Estate Europe 2013).

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η απαισιοδοξία είναι ιδιαίτερα αισθητή στην Πορτογαλία, την Ελλάδα, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, ενώ μείωση της χρηματοδότησης αναμένεται και στην Ισπανία, την Ιταλία και την Τουρκία. Αντίθετα, πάνω από το 60% των επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένουν σταθερό ή και βελτιωμένο χρηματοδοτικό περιβάλλον, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες σε μεμονωμένη βάση παραμένουν επιφυλακτικές στην παροχή δανείων που υπερβαίνουν τα 50 εκατ. στερλίνες.

Οι γερμανικές πόλεις φαίνεται να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες προοπτικές στον κλάδο των ακινήτων στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να προτιμούν τις πιο ασφαλείς αγορές. Σύμφωνα με τις προσδοκίες των συμμετεχόντων στην έρευνα, όσον αφορά στις επιδόσεις της αγοράς ακινήτων το 2013, το Μόναχο καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε κατάταξη 27 ευρωπαϊκών πόλεων, ενώ ακολουθεί το Βερολίνο στη δεύτερη θέση και το Αμβούργο στην πέμπτη θέση. Οι επενδυτές φαίνεται να αντλούν ασφάλεια από το ισχυρό τοπικό μικροοικονομικό περιβάλλον και την τάση γρήγορης ανάκαμψης που χαρακτηρίζουν την αγορά ακινήτων αυτών των πόλεων.

Το Λονδίνο, που θεωρείται από πολλούς ως η ασφαλέστερη ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο στη φετινή κατάταξη, σκαρφαλώνοντας στην τρίτη θέση. Οι επενδυτές συνεχίζουν να έλκονται από το μέγεθος και τη ρευστότητα της λονδρέζικης αγοράς ακινήτων, τη σταθερότητα της στερλίνας και την ικανότητας της αγοράς να παραμένει ανεπηρέαστη από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη.

Σε γενικές γραμμές, τις υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη καταλαμβάνουν πόλεις που αποτελούν τα μεγαλύτερα κέντρα της δυτικής Ευρώπης, οι οποίες επικεντρώνουν το διεθνές ενδιαφέρον και παρουσιάζουν καλύτερες οικονομικές προοπτικές. Αντίθετα, τις χειρότερες επιδόσεις στην κατάταξη σημειώνουν οι πόλεις των χωρών που βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης ή που αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της χρηματοοικονομικής κατάρρευσης του 2008, όπως είναι η Αθήνα, η Λισαβόνα, το Δουβλίνο, η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη.

Επίσης, περίπου το 80% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι η κρίση της Ευρωζώνης έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις τους.
ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ  - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα