Spiegel: Όρους για τη βοήθεια προς την Κύπρο θέτει το SPD

Σάββατο, 02 Φεβρουαρίου 2013 22:48
EPA/MARIUS BECKER_Marius Becker

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Πέερ Στάινμπρουκ.

Οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα υποστηρίξουν ένα σχέδιο διάσωσης της Κύπρου μόνο αν η Λευκωσία συμφωνήσει μεταξύ άλλων να σταθεροποιήσει τις τράπεζές της, φέρεται να δήλωσε ο αντίπαλος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

 «Η συμφωνία του SPD θα έρθει μόνο υπό ορισμένους όρους», είπε ο Πέερ Στάινμπρουκ, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό «Spiegel».

Πριν από οποιαδήποτε συμφωνία «διάσωσης», η Κύπρος θα πρέπει να ενισχύσει «τον εντελώς παραφουσκωμένο τραπεζικό τομέα της» και να κλείσει ορισμένα ιδρύματα, φέρεται να είπε ο Στάινμπρουκ.

Επιπλέον, η κυβέρνηση στη Λευκωσία θα πρέπει να αντιμετωπίσει το «ξέπλυμα» χρήματος, να εισαγάγει έναν φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και να θέσει τέρμα σε αυτό που ο κ. Στάινμπρουκ αποκάλεσε «φοροντάμπινγκ».

Ο Στάινμπρουκ, πρώην υπουργός Οικονομικών, ακολουθεί σκληρή γραμμή απέναντι στη φοροδιαφυγή αφότου επιλέχτηκε ως υποψήφιος καγκελάριος από το κόμμα του πριν από λίγους μήνες.

Ωστόσο, και πολλά μέλη των Συντηρητικών της Μέρκελ είναι επιφυλακτικά ως προς τη χορήγηση βοήθειας στην Κύπρο.

«Δεν θεωρώ πως η Κύπρος είναι συστημική και μόνο σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, ο βουλευτής Μίχαελ Φουκς, στο «Spiegel».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα