Επέστρεψε η «όρεξη» στη Ν.Υ.

Εντυπωσιακή ανάκαμψη στην Ευρώπη
Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2003 00:01
UPD:06:41

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ σχόλια εμπειρογνωμόνων για τις μετοχές των Microsoft Corp και Wal-Mart Stores Inc σε συνδυασμό με τα ανακουφιστικά οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον δημιούργησαν θετικό κλίμα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και «άνοιξαν την όρεξη» των επενδυτών για μετοχικές αξίες.

Ολοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραφαν κέρδη αργά το απόγευμα, με την αμερικανική αγορά να δείχνει αισιόδοξη, παρά το γεγονός πως σήμερα ανακοινώνονται κρίσιμα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Τελικά ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 101,89 μονάδες, ποσοστό 1,13%, φθάνοντας στις 9.142,84 μονάδες. Με άνοδο 38,60 μονάδων, ποσοστό 2,35%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.678,73 μονάδες.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Microsoft (+1,95%), Wal-Mart (+1,69%), Merrill Lynch. Η μετοχή της τελευταίας καθώς και όλου του κλάδου χρηματιστηριακών εταιρειών ενισχύθηκαν έπειτα από την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου να απορρίψει τις συλλογικές προσφυγές κατά χρηματιστών της εταιρείας πως παραπλάνησαν τους επενδυτές στη διάρκεια της χρηματιστηριακής «φούσκας».

Οι μετοχές αυτοκινήτου και της Credit Suisse οδήγησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε εντυπωσιακή ανάκαμψη χθες, ανακτώντας το χαμένο έδαφος της Τρίτης, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να αμφισβητούν την ικανότητα των αγορών να διατηρήσουν τα σημερινά κέρδη τους στη διάρκεια των δύο θερινών μηνών.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 1,8% και 2,1% αντίστοιχα, με το δεύτερο δείκτη να υπερβαίνει ξανά το φράγμα των 2.400 μονάδων.

Οι δείκτες έχουν «κολλήσει» τις τελευταίες συνεδριάσεις, έχοντας εκτιναχθεί 30% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα οποία βρέθηκαν στα μέσα του Μαρτίου, αδυνατώντας να επανέλθουν στα υψηλά επίπεδα του έτους στα μέσα του Ιουνίου.

Η Αντρεα Γουίλιαμς της Royal London Asset Management εκτιμά πως δύσκολα οι αγορές θα καταφέρουν να κινηθούν υψηλότερα, καθώς οι προοπτικές για την κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων δεν προβλέπονται ιδιαίτερα θετικές στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Οι μετοχές της Credit Suisse ενισχύθηκαν κατά 6%, ενώ ο τομέας αυτοκινήτου κέρδισε 2,9% καλύπτοντας τις απώλειες της Τρίτης με τις μετοχές των BMW και Renault να κερδίζουν 3% και 5,8% αντίστοιχα. Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν επίσης οι μετοχές των Infineon (+7,4%), STMicroelectronics (+4,5%) και ASML (+8,2%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα