Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2003 07:02

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της Nippon Steel Corp., της Mitsubishi Heavy Industries Ltd. και εταιρειών, οι οποίες περιμένουν αύξηση των κερδών τους, αποτέλεσμα της βελτίωσης της διεθνούς οικονομίας.

Ο Topix κέρδιζε ποσοστό 0,5% φθάνοντας στις 1.006,24 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Οι παραγωγοί χάλυβα και μηχανολογικού εξοπλισμού, αποτελούσαν περισσότερο από το 1/5 των συνολικών κερδών του δείκτη. Ανοδο 0,2% σημείωνε ο δείκτης Nikkei, φθάνοντας στις 10.311,91 μονάδες, κερδίζοντας συνολικά κατά μέσον όρο, ποσοστό 34%, από τα χαμηλότερα επίπεδα εικοσαετίας που έφθασε τον περασμένο Απρίλιο.

«Η αύξηση των στοιχείων εκείνων, που δείχνουν ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, παρακίνησαν τους επενδυτές να ψάξουν για μετοχές εταιρειών χάλυβα, χημικών και μηχανολογικού εξοπλισμού», ανέφερε ο Kikuo Osone, ο οποίος διαχειρίζεται 5,1 δισ. δολ. σε μετοχές, με την Fukoku Capital Management Inc. στο Τόκυο.

Οι 100 μικρότερες σε μέγεθος εταιρείες, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, εκτός των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των χρηματοοικονομικών, ανακοίνωσαν 9,4% αύξηση των κερδών τους τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τον Osone. Ο κλάδος, ο οποίος περιλαμβάνει εταιρείες παραγωγής χάλυβα, εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ανάπτυξη της τάξης του 27,9% το τρέχον έτος, σύμφωνα με τον ίδιο.

Αλλού στην Ασία, στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi κέρδιζε ποσοστό 1,5%. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Hyundai Motor Co., καθώς έντονη είναι η αισιοδοξία που επικρατεί για τα αποτελέσματα των εκθέσεων, που αφορούν στην ανεργία και την παραγωγή στις ΗΠΑ και τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα, αφού αναμένεται να καταδείξουν ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η οποία και θα επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξής της κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Στη Σιγκαπούρη, ο δείκτης Straits Times κινείτο ανοδικά για πρώτη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών. Οι μετοχές της Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd., η οποία πραγματοποιεί τα 2/3 των συνολικών της πωλήσεων στις ΗΠΑ, οδηγούσαν στην άνοδο και των λοιπών μετοχών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ.

Ολοι οι κύριοι δείκτες στην περιφέρεια σημείωναν κέρδη, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Ζηλανδία, τη Μαλαισία και την Κίνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα