Επηρέασε τη Ν. Υόρκη ο Μπιν Λάντεν

Ανακοίνωση απογοητευτικών στοιχείων από τη Hewlett-Packard
Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2003 00:01
UPD:06:41

MΕΙΚΤΕΣ τάσεις επικράτησαν χθες στη Wall Street, με την αγορά να αναζητεί κατευθύνσεις και με τους επενδυτές να μην ξέρουν πώς να αντιδράσουν στην ανακοίνωση απογοητευτικών στοιχείων από τη Hewlett-Packard, αλλά και στις φήμες πως συνελήφθη ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, αρχηγός της Αλ-Κάιντα.

Μπορεί η φήμη για τον Οσάμα να μην ευσταθεί, όμως επηρέασε το κλίμα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς σύντομα οι συναλλασσόμενοι αναζήτησαν κατευθύνσεις στα εταιρικά αποτελέσματα και στα οικονομικά στατιστικά στοιχεία.

Οι μετοχές της Η-Ρ έχασαν ενδοσυνεδριακά το 10% της αξίας τους, ύστερα από την ανακοίνωση πωλήσεων και κερδοφορίας χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 31,39 μονάδες, ποσοστό 0,33%, φθάνοντας στις 9.397,51 μονάδες. Με απώλειες 0,57 μονάδας, ποσοστό 0,03%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.760,54 μονάδες.

Οι απώλειες που κατέγραφαν οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών «αναχαίτισαν» την ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες των επενδυτών πως το οικονομικό σκηνικό δεν σκιαγραφείται ακόμη τόσο ευοίωνο ώστε να δικαιολογεί περισσότερα κέρδη στα χρηματιστήρια.

Τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα από τη Hewlett-Packard υπενθύμισαν στους συναλλασσομένους πως ο τομέας τεχνολογίας αγωνίζεται να ανακάμψει, ύστερα από τρία χρόνια εξασθένησης. Οι πιέσεις που δέχθηκε η μετοχή της Η-Ρ «παρέσυραν» προς τα κάτω και τις μετοχές της εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών Infineon.

«Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά δεν θεωρείται πλέον φθηνή, ενώ οι μετοχικές αξίες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φαίνεται να βρίσκονται στα σωστά επίπεδα», επισημαίνει ο Ροχίνι Ραθούρ, στρατηγικός αναλυτής στη Sarasin Investment Management.

Ο κ. Ραθούρ υποστηρίζει πως η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, αλλά και του ισολογισμού αρκετών ευρωπαϊκών εταιρειών αποτέλεσαν σημείο στήριξης για τα χρηματιστήρια, όμως οι επενδυτές συνεχίζουν και διατηρούν την επιφυλακτικότητά τους, εξαιτίας των ανησυχιών για τις μελλοντικές προοπτικές των εταιρικών κερδών.

Προς το τέλος των χθεσινών συναλλαγών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 300 κατέγραφε οριακές απώλειες, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχωρούσε κατά 1,1%.

Αρνητική εικόνα παρουσίαζαν και οι υπόλοιπες αγορές στην Ευρώπη. Ο δείκτης DAX του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης κατέγραφε οριακές απώλειες, ενώ πιέσεις δέχθηκε και ο δείκτης CAC του Χρηματιστηρίου του Παρισιού. Ανάλογη εικόνα επικρατούσε και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου ο δείκτης FTSE υποχώρησε κατά 0,8%.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα