Θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2003 12:10

Η ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, που ευνοεί τους ευρωπαίους εξαγωγείς, η αισιοδοξία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και οι θετικές εκτιμήσεις της Intel για τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών προβάλλονται ως οι βασικοί λόγοι ανάκαμψης των ευρωπαϊκών μετοχών.

Στις 11:54 (ώρα Ελλάδος), στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 4.243,8 μονάδες αυξημένος κατά 0,63%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.307,17 μονάδες με κέρδη 0,82% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.527,97 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,76%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσελκύει ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας μετά τη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της αμερικανικής Intel ότι «βλέπει» αύξηση των πωλήσεων προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ώθηση στον εν λόγω τομέα δίνει και η είδηση ότι η Lehman Brothers αναβάθμισε την αξιολόγησή της για τις ευρωπαϊκές εταιρείες μικροεπεξεργαστών.

Οι μετοχές της γερμανικής Infineon Technologies και της ολλανδικής ASML ενισχύονται κατά 3,59% και 3,10% αντιστοίχως.

Ανοδικά κινούνται και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών επωφελούμενες από την περαιτέρω ενίσχυση των τιμών του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές.

Αντιθέτως, πιέσεις δέχεται ο τίτλος του ελβετικού μηχανολογικού ομίλου ABB μετά την υποβάθμισή του από τη Goldman Sachs. Αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 1,22%.

Τέλος, αισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές για τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα σχετικά με την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας εκτιμάται ότι παρέμειναν κάτω από το επίπεδο των 400.000 για πέμπτο διαδοχικό επταήμερο, ενώ ο δείκτης των βασικών οικονομικών δεικτών αναμένεται να σημειώσει αύξηση κατά 0,4% τον Ιούλιο έναντι ανόδου 0,1% τον Ιούνιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα