Agfa-Gevaert : 43% αύξηση των καθαρών κερδών το β' τρίμηνο

Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2003 11:44

ΑΥΞΗΣΗ 43% σημείωσαν το δεύτερο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της εταιρείας Agfa-Gevaert, η μετοχή της οποίας είχε την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη στο Χρηματιστήριο του Βελγίου φέτος, αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους λειτουργίας, ενώ σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του προσωπικού της.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg News, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής προϊόντων με ακτίνες Χ και φιλμ, αυξήθηκαν στα 60 εκατ. ευρώ (66,4 εκατ. δολ.) από 42 εκατ. ευρώ, που ήταν κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο και πολύ περισσότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι αυτά θα ανέλθουν σε 51,2 εκατ. ευρώ. Μείωση 12%, στο 1,1 δισ. δολ. εμφάνισαν οι πωλήσεις της εταιρείας, εξ αιτίας του αδύναμου δολαρίου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησής της.

Οι πωλήσεις της Agfa μειώνονται, καθώς το αδύναμο δολάριο περιορίζει την αξία των εσόδων που έχει από το εν λόγω νόμισμα. Η εταιρεία, πραγματοποιεί περίπου το 1/3 των συνολικών της πωλήσεων στη Βόρειο Αμερική. Το δολάριο υποχώρησε κατά 5,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους έναντι του ευρώ.

Η Agfa, η Eastman Kodak Co. και άλλες εταιρείες με φωτογραφικά είδη συνεχίζουν να υποφέρουν, καθώς η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη απογοητεύει τους καταναλωτές, που δεν κάνουν πλέον μεγάλες αγορές και που προτιμούν πλέον τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.

Η κρίση στο Ιράκ και η επιδημία της άτυπης πνευμονίας, SARS, επηρέασαν αρνητικά τα ταξίδια, την πηγή του 60% των εκτυπωμένων φωτογραφιών το δεύτερο τρίμηνο.

Οι μετοχές της Agfa υποχωρούσαν κατά 1,6%, φθάνοντας στα 19,4 ευρώ η μία και διαπραγματεύθηκαν στα 19,63 ευρώ στις 9:46 π.μ. τοπική ώρα στο Βέλγιο.

Μείωση στα 104 εκατ. ευρώ σημείωσαν τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας, από 108 εκατ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Σημειώνεται, ότι, η Agfa, προχώρησε στην παύση λειτουργίας μονάδων της, την απόλυση εργαζομένων αλλά και στη μείωση σειράς δαπανών, στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης, που άρχισε να εφαρμόζει το 2001.

Υάρχουν σχέδια για περισσότερες απολύσεις, περίπου 550 εργαζομένων από τμήμα της εταιρείας, τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα. Νωρίτερα, η Agfa είχε ανακοινώσει ότι θα περικόψει από το εν λόγω τμήμα 200 θέσεις εργασίας.

Η μείωση του προσωπικού θα επιβαρύνει την εταιρεία με περίπου 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα οκτώ έχουν ήδη συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου. Η εταιρεία από την αναδιάρθρωση θα εξοικονομήσει περίπου 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη διοίκησή της.

Τα κέρδη το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε 99 εκατ. ευρώ, από 59 εκατ. ευρώ, που ήταν κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι πωλήσεις της Agfa υποχώρησαν στα 2,1 δισ. ευρώ από 2,38 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα