Χάρτα Σύγκλισης με δέκα «μέτωπα»

Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2003 16:39
UPD:16:48

ΔΡΑΣΕΙΣ σε δέκα κατευθύνσεις για δέκα «μέτωπα» περιλαμβάνει η Χάρτα Σύγκλισης που παρουσίασε σήμερα στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τονίζοντας ότι ο στόχος αυτή την τετραετία είναι η επιτάχυνση των ρυθμών σύγκλισης της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα με τους μέσους όρους της Ε.Ε.

Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Σημίτης, είχε υστερήσεις τις οποίες ήδη ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό στις δυο προηγούμενες τετραετίες και πλέον θέτει ως πρωταρχικό στόχο την επιτάχυνση της πραγματικής και κοινωνικής σύγκλισης στην περίοδο 2004-08. Για να πετύχουμε τη σύγκλιση, ανέφερε ο κ. Σημίτης, χρειαζόμαστε σχέδιο, προσπάθεια και αποτέλεσμα, στοιχεία τα οποία διέπουν όχι μόνο τη Χάρτα Σύγκλισης αλλά και την κυβερνητική πολιτική τις δυο τελευταίες τετραετίες.

Η σύγκλιση, όπως υπογράμμισε ο κ. Σημίτης, δεν είναι μόνο απλοί αριθμοί αλλά είναι η διεύρυνση των δυνατοτήτων κάθε πολίτη, η βελτίωση του εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων και η εύρεση εργασίας από τους ανέργους. Ετσι, έως το 2008 σχεδιάζεται οι μέσοι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα να έχουν φθάσει στο 90% του μέσου όρου της ΕΕ.

Σύγκλιση και για τις περιφέρειες

Τη σημερινή ανακοίνωση θα ακολουθήσει η ανακοίνωση της Χάρτας σύγκλισης για κάθε περιφέρεια από τον ίδιο τον πρωθυπουργό το επόμενο διάστημα. Ο ίδιος τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης σε κάθε περιφέρεια και, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, δεν πρέπει καμιά ελληνική περιφέρεια να υπολείπεται του 65% του μέσου κοινοτικού όρου και σε καμία περιφέρεια το ποσοστό της ανεργίας να μην υπερβαίνει το 3% του μέσου εθνικού ποσοστού.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι πόροι για τη χρηματοδότηση των πολιτικών της σύγκλισης είναι εξασφαλισμένοι και αναφέρθηκε στο μέρισμα ειρήνης, όπως το ονόμασε, για την Παιδεία, στο μέρισμα σταθερότητας για την Υγεία και την Πρόνοια και στο μέρισμα εξυγίανσης για τη φορολογία.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι πόροι που θα απαιτηθούν για να φθάσει η Παιδεία να απορροφά το 2008 το 5% του ΑΕΠ, θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των δαπανών για την Αμυνα, η οποία έχει ήδη αρχίσει. Οι τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας θα χρηματοδοτηθούν από την αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, καθώς ήδη υπάρχει σημαντική μείωση των τόκων που πληρώνει η Ελλάδα και οι οποίοι αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω. Παράλληλα, με τη μείωση της φοροδιαφυγής θα δοθεί η δυνατότητα μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και συνταξιούχων.

Οι δέκα τομείς δράσης της χάρτας ή τα «μέτωπα σύγκλισης», όπως τα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, αφορούν:

Πρώτον, την Απασχόληση με βασικό στόχο τη μείωση της ανεργίας στο 6% το 2008.

Δεύτερον, τις ευκαιρίες και την ασφάλεια για όλους με διατήρηση της κοινωνικής συνοχής (αναφέρεται σε όσους απειλούνται από την ένδοια και τον κοινωνικό αποκλεισμό). Προβλέπεται αύξηση των κοινωνικών δαπανών στο 30% του ΑΕΠ έως το 2008, ποσοστό το οποίο θα φέρει την Ελλάδα πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο στον τομέα αυτό.

Αναφέρθηκε επίσης στις αυξήσεις που θα δοθούν στο ΕΚΑΣ, το οποίο θα φθάσει το 2008 στα 200 ευρώ από τα 110 ευρώ που είναι σήμερα. Η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ συν το ΕΚΑΣ θα φθάσει στα 700 ευρώ από 502 που είναι σήμερα και η κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ από 200 ευρώ που θα είναι τον Ιανουάριο του 2004, θα φθάσει στα 300 ευρώ το 2008 (ένα ζευγάρι συνταξιούχων αγροτών θα έχει σύνταξη 600 ευρώ το μήνα).

Τρίτον, αύξηση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων με βασικό στόχο τη μείωση των διοικητικών πράξεων για την ίδρυση νέων εταιριών στο ένα τρίτο του σημερινού κόστους. Επίσης προβλέπεται σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών των επιχειρήσεων και η στήριξη 15.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας.

Τέταρτον, η εμπέδωση της εξωστρέφειας της οικονομίας με αύξηση της ανταγωνιστικότητας και επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων από τις οποίες προβλέπεται απόδοση 1-2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο έως το 2008.

Πέμπτον, έμφαση στην εκπαίδευση με στόχο να διαμορφωθεί ένα εκπαιδευτικό σύστημα για όλους. Μεταξύ των ειδικών προβλέψεων, που ανέφερε ο κ. Σημίτης, είναι η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

Εκτον, η οικοδόμηση της Ελλάδας με σύγχρονες υποδομές στις μεταφορές και την ενέργεια. Περιλαμβάνει ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων εθνικής εμβέλειας.

Εβδομον, προστασία περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται παραγωγή του 10% της συνολικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2008.

Ογδοον, πολιτικές για ισχυρές τοπικές κοινωνίες.

Ενατον, σύγχρονη διακυβέρνηση για τη διοικητική σύγκλιση και τη δημιουργία νέων σχέσεων κράτους-πολίτη.

Δέκατον, διασφάλιση ευκαιριών για όλους. ''Δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω'', ήταν η χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα