Η σύγκλιση της Ελλάδας με τις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. προωθείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, όπως προκύπτει απο το πολυσέλιδο κείμενο που συντάχθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Το 2003 θα κλείσει με αύξηση των επενδύσεων περίπου 9,5%, έναντι ρυθμού αύξησης των συνολικών επενδύσεων στην ευρωζώνη κάτω του 1%. Ενα μεγάλο ποσοστό της αύξησης των επενδύσεων προκύπτει από τη συνεχή ανοδική πορεία των δημοσίων επενδύσεων.
Αντίθετα, οι ξένες επενδύσεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Το γεγονός αυτό αποδίδεται σε τέσσερις παράγοντες: ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον, κλειστές αγορές, γραφειοκρατία και μικρό μεγεθος αγοράς. Στο κείμενο «Η Ελλάδα συγκλίνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση» του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, αναφέρεται ότι κατά τη δεκαετία 1994-2003 η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγικότητας εργασίας στην Ε.Ε.
Σε ό,τι αφορά την πρόοδο που πρέπει να επιτευχθεί την περίοδο 2004-2008, παρέχονται τα εξής στοιχεία με την ένδειξη «νέες προτεραιότητες δαπανών»:
- Μείωση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ το 2008 έναντι του 4,5% που είναι τώρα.
- Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ το 2008 έναντι του 3,5% που είναι σήμερα.
- Αύξηση των δαπανών για Υγεία-Πρόνοια στο 4% του ΑΕΠ το 2008 έναντι του 2,7% του ΑΕΠ που είναι σήμερα.
- Μείωση του δημοσίου χρέους στο 85% έναντι περίπου 100%.