Προειδοποίηση της διεθνούς κοινότητας στο Ισραήλ για τις συνέπειες της απέλασης Αραφάτ

Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2003 13:52

Η Ρωσία προειδοποίησε το Ισραήλ ότι ενδεχόμενη απέλαση του Γιάσερ Αραφάτ θα οδηγήσει σε μια «ανεξέλεγκτη σειρά αλυσιδωτών γεγονότων». Ανάλογες προειδοποιήσεις απηύθυναν οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Έθνη.

«Ενδεχόμενη απέλαση του Αραφάτ θα εκμηδενίσει οποιαδήποτε προοπτική ειρηνικής επίλυσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής κρίσης και στη χειρότερη περίπτωση θα οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη σειρά γεγονότων», τόνισε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Γιακοβένκο. Σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την απόφαση των Ισραηλινών «σοβαρό πολιτικό λάθος».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε ότι η απέλαση του Αραφάτ δεν θα βοηθήσει σε τίποτα, καθώς θα του δώσει ακόμα μια ευκαιρία αντίδρασης.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν χαρακτήρισε «μη συνετή» την απόφαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος τόνισε ότι πιθανή απέλαση του Γιάσερ Αραφάτ θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.

Η Κίνα τέλος προειδοποίησε ότι η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης θα κλιμακώσει την υπάρχουσα ένταση και κάλεσε το Ισραήλ να απόσχει από ενέργειες οι οποίες οδηγούν στην περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα