Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2003 13:52

Προειδοποίηση της διεθνούς κοινότητας στο Ισραήλ για τις συνέπειες της απέλασης Αραφάτ

Η Ρωσία προειδοποίησε το Ισραήλ ότι ενδεχόμενη απέλαση του Γιάσερ Αραφάτ θα οδηγήσει σε μια «ανεξέλεγκτη σειρά αλυσιδωτών γεγονότων». Ανάλογες προειδοποιήσεις απηύθυναν οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Έθνη.

«Ενδεχόμενη απέλαση του Αραφάτ θα εκμηδενίσει οποιαδήποτε προοπτική ειρηνικής επίλυσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής κρίσης και στη χειρότερη περίπτωση θα οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη σειρά γεγονότων», τόνισε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Γιακοβένκο. Σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την απόφαση των Ισραηλινών «σοβαρό πολιτικό λάθος».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε ότι η απέλαση του Αραφάτ δεν θα βοηθήσει σε τίποτα, καθώς θα του δώσει ακόμα μια ευκαιρία αντίδρασης.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν χαρακτήρισε «μη συνετή» την απόφαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος τόνισε ότι πιθανή απέλαση του Γιάσερ Αραφάτ θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.

Η Κίνα τέλος προειδοποίησε ότι η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης θα κλιμακώσει την υπάρχουσα ένταση και κάλεσε το Ισραήλ να απόσχει από ενέργειες οι οποίες οδηγούν στην περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή.