Δεν πιστεύουν στην ανάκαμψη

Αρνητικό κλίμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2003 00:01

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ κλίμα έκλεισε η Wall Street την εβδομάδα μετά τα αποθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ, τα οποία επανέφεραν στην αγορά τις αμφιβολίες σχετικά με τη σταθερότητα της αμερικανικής ανάκαμψης. Η αγορά άνοιξε με μεγάλη πτώση μετά τα αποτελέσματα της Oracle, τα οποία απέτυχαν να προσφέρουν σαφείς ενδείξεις ότι η εταιρική Αμερική βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης. Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλαν και τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα με βάση το δείκτη του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και τις πωλήσεις λιανικής. «Η οικονομία εξακολουθεί να είναι το βασικό ερώτημα και ακόμη δεν έχουμε σαφή εικόνα βελτίωσης», αναφέρει ο Πίτερ Γκότιμπ, επικεφαλής της Gottieb Investment Management.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχασαν έδαφος στο τέλος της εβδομάδας, καθώς τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κλόνισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ και κατ' επέκταση στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,7% και 1% αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να κρατιέται πάνω από τις 900 μονάδες. Ο ίδιος δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες 2%, ωστόσο διατηρείται περίπου 34% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα οποία είχε υποχωρήσει στα μέσα του Μαρτίου.

Εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα παρουσιάσουν επιδόσεις υποδεέστερες των αντίστοιχων αμερικανικών και ασιατικών. Η επενδυτική τράπεζα JP Morgan «βλέπει» περιθώρια ανόδου μόνο στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ, ενώ για την Ευρώπη εκτιμά πως οι μετοχές θα παραμείνουν ακριβές και στη σκιά των ειδήσεων που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Νωρίτερα, στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 είχε ενισχυθεί σημαντικά αντανακλώντας την αισιοδοξία που επικρατεί διεθνώς για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μετά και τη νέα μείωση του αριθμού των εταιρικών πτωχεύσεων για όγδοο διαδοχικό μήνα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα