Δεύτερη εβδομάδα διόρθωσης στις ευρωπαϊκές αγορές

Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2003 18:56
UPD:19:00

ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ολοκληρώθηκε και αυτή η εβδομάδα για τις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης μετά τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που ανακοινώθηκαν σήμερα και τη συνακόλουθη υποχώρηση της Wall Street.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου Μίσιγκαν υποχώρησε το Σεπτέμβριο στο 88,2 μονάδες, από 89,3 τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδό του στις 90,4 μονάδες.

Η εξασθένηση της εμπιστοσύνης των αμερικανών καταναλωτών στην οικονομία της χώρας τους αποδίδεται κυρίως στην αύξηση του αριθμού των ανέργων παρά την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η παραπάνω ανακοίνωση έρχεται να προστεθεί στην είδηση ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 0,6% έναντι αύξησης 1,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών λογισμικού μετά την κατώτερη των προσδοκιών αύξηση που σημείωσαν οι πωλήσεις της αμερικανικής εταιρείας λογισμικού Oracle στο πρώτο οικονομικό της τρίμηνο. Η μετοχή της ομοειδούς γερμανικής εταιρείας SAP υποχωρεί κατά 4,54%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν επίσης οι αυτοκινητοβιομηχανίες στον απόηχο της πτώσης που σημείωσαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στη δυτική Ευρώπη τον προηγούμενο μήνα http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/12/822775.htm .

Οι πωλήσεις μεγάλων ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών όπως η PSA Peugeot Citroen, η Fiat και η Mercedes υποχώρησαν τον Αύγουστο, ενώ οι αντίστοιχες ιαπωνικές και κορεατικές εταιρείες κέρδισαν σημαντικό έδαφος.

Η μετοχική τιμή της Volkswagen υποχωρεί αυτή την ώρα στη Φρανκφούρτη κατά 2,2%.

Αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία των αυτοκινητοβιομηχανιών – και γενικότερα των εταιρειών με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό - είχε και η απότομη άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/12/823018.htm που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων στην αμερικανική αγορά.

H μετοχική τιμή της Heineken υποχώρησε κατά 1,25%. Η τέταρτη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αναμένει αμελητέα αύξηση της κερδοφορίας της φέτος εξαιτίας του αρνητικού αντίκτυπου από την ισχυροποίηση του ευρώ.

H μετοχή της γερμανικής Siemens, η οποία βασίζει μεγάλο μέρος των εσόδων της στην αμερικανική αγορά, καταγράφει σημαντικές απώλειες της τάξεως του 2,77%.

Σημειώνεται ότι κατά τις απογευματινές συναλλαγές στη χρηματαγορά του Λονδίνου το ευρώ ξεπέρασε το επίπεδο των 1,13 δολαρίων ανερχόμενο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον εβδομάδων.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.237,8 μονάδες σημειώνοντας μικρή πτώση κατά 0,1%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.322,6 μονάδες με απώλειες 0,8%, ενώ στην αγορά της Φρανκφούρτης –σχεδόν δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης – ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 1,9%, στις 3.498,1 μονάδες.

Νωρίτερα οι απώλειες του γερμανικού δείκτη ξεπέρασαν το 2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα