Κέρδη από τεχνολογία-αυτοκίνητο

Εν αναμoνή της απόφασης FED
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 00:01
UPD:06:32

YΠΟΤΟΝΙΚΟ παρέμεινε το κλίμα στη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, εν αναμονή της σημερινής απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ για την πορεία των επιτοκίων, αλλά και περισσότερων ενδείξεων για την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας.

Αν και κανείς δεν αναμένει αλλαγή στη νομισματική πολιτική, η Wall Street θα παρακολουθήσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την άποψη της Fed για την πρόσφατη επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, για την οποία όμως πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα διαρκέσει το επόμενο έτος. Οι μετοχές του ασφαλιστικού κλάδου παρουσίασαν τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τον Τυφώνα Ιζαμπελ, ο οποίος αναμένεται να πλήξει την ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 22,74 μονάδες, ποσοστό 0,24%, φθάνοντας στις 9.448,81 μονάδες. Με απώλειες 9,33 μονάδων, ποσοστό 0,50%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.845,70 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να διατηρήσουν τα κέρδη τους στο κλείσιμο της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας, υποστηριζόμενα από την πολύ καλή πορεία των μετοχών τεχνολογίας και αυτοκινήτου, εν μέσω νέων ενδείξεων για την οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με άνοδο 0,35% και 0,37%, αντίστοιχα, αν και οι όγκοι συναλλαγών έπεσαν κάτω από τον μέσο όρο εν όψει της τριπλής λήξης συμβολαίων παραγώγων στην Ευρώπη την Παρασκευή.

Ο πρώτος δείκτης βρίσκεται 33% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα οποία βρέθηκε στα μέσα Μαρτίου και 5,6% πάνω από την αρχή του έτους.

Αναλυτές της Citigroup/Smith Barney εκτιμούν πως οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι «πολύ φθηνές» σε σχέση με τα ομόλογα και τις αμερικανικές αξίες και ότι η Ευρώπη θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε επιδόσεις.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Philips (+5% με τη μετοχή να κερδίζει 20% από τις 7 Αυγούστου μέχρι χθες αντανακλώντας την αισιοδοξία της αγοράς για αυξημένες δαπάνες στην τεχνολογία), Renault, Peugeot, JC Decaux, ABB (+5%), ThyssenKrupp,(+3%), Vinci.

Νωρίτερα, στο Τόκιο, το χρηματιστήριο έκανε νέο άλμα, καθώς η Ιαπωνία εξακολουθεί να προσελκύει ξένα κεφάλαια που ποντάρουν στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα