«Το Κανκούν απέτυχε. Η αποτυχία αυτή δεν ήταν μόνο ένα ισχυρό χτύπημα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αλλά και μια χαμένη ευκαιρία, τόσο για τις αναπτυγμένες όσο και για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Δεν θα αρχίσουμε τώρα να καταλογίζουμε ευθύνες. Αντίθετα, θα πρέπει να επιδιώκουμε την επανέναρξη της διαδικασίας.
Ηλθαμε στο Κανκούν για να επιτύχουμε το 50% των διαπραγματεύσεων και τελικά περιοριστήκαμε στο 30%», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος, Πασκάλ Λαμί, αναφερόμενος στην αποτυχία της 5ης Υπουργικής Διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Ποιά ήταν τα αίτια της αποτυχίας;
«Παρά την προσήλωση που δεικνύουν πολλά ικανά άτομα, ο ΠΟΕ εξακολουθεί να λειτουργεί σαν ένας μεσαιωνικός οργανισμός. Το είπα αυτό στο Σιάτλ, δέχθηκα πολλά επικριτικά σχόλια για αυτό αλλά θα πρέπει να το επαναλάβω εδώ. Οι διαδικασίες και οι κανόνες αυτού του οργανισμού δεν μπόρεσαν να προσφέρουν την αναγκαία στήριξη στο μεγάλο αυτό εγχείρημα. Οι συζητήσεις μεταξύ 146 μελών δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν με αποτελεσματικό τρόπο και να καταλήξουν σε συμφωνία. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει να βελτιωθεί. Η Ε.Ε. παραμένει προσηλωμένη σε ένα πολυμερές σύστημα εμπορίου το οποίο θα βασίζεται σε ισχυρούς κανόνες και θα εξακολουθήσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση στο πλαίσιο του ΠΟΕ».
Οι προτάσεις της Ε.Ε. στη Διάσκεψη
«Οσον αφορά τα βιομηχανικά προϊόντα, η πρόταση της Ε.Ε. αποσκοπούσε στην αύξηση των παραχωρήσεων των αναπτυγμένων χωρών, ενώ παράλληλα εξασφάλιζε μεγαλύτερη ευελιξία για τις αναπτυσσόμενες χώρες και παρείχε προστασία στις πιο φτωχές χώρες παγκοσμίως.
Στον τομέα των υπηρεσιών, η Ε.Ε. ανταποκρίθηκε στα αιτήματα ενός μεγάλου αριθμού αναπτυσσομένων χωρών και άνοιξε τα σύνορά της στην προσωρινή είσοδο επαγγελματιών από τρίτες χώρες.
Οσον αφορά το βαμβάκι, η Ε.Ε. άκουσε με προσοχή τα αιτήματα των χωρών της Αφρικής και δήλωσε την πρόθεσή της να προβεί στην κατάργηση των επιδοτήσεων που προκαλούν τη μεγαλύτερη στρέβλωση του εμπορίου, πέραν των μέτρων που ήδη εφαρμόζει, όπως οι μηδενικές επιδοτήσεις και η πρόσβαση δίχως δασμούς και ποσοστώσεις. Οι προτάσεις αυτές παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».