Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2003 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, καθώς η πτώση του δείκτη εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις ΗΠΑ και η περαιτέρω ισχυροποίηση του γιεν έναντι του δολαρίου, εκτιμάται θα επηρεάσουν τα έσοδα των εταιρειών που βασίζονται στις εξαγωγές, όπως της Honda Motor Co. και της Sony Corp.

«Οι επενδυτές ανησυχούν για την κατανάλωση και την επίδρασή της στις εξαγωγές», ανέφερε ο Tetsuo Inoue, ο οποίος διαχειρίζεται 100 εκατ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές, με την UAM Japan Inc., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Πολλές εταιρείες δεν υπολόγισαν την ισχυροποίηση του γιεν έναντι του δολαρίου, η οποία αυξάνει την ανησυχία ότι τα κέρδη τους θα επηρεαστούν αρνητικά».

Ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στις 10.174,51 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix υποχωρούσε κατά 0,8%, φθάνοντας στις 1.012,78 μονάδες, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, να αποτελούν περίπου το ήμισυ των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Αλλού στην περιφέρεια, στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi, έχανε ποσοστό 0,8%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές της Samsung Electronics Co., της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας της χώρας.

Στη Σιγκαπούρη, ο δείκτης Straits Times κινείτο ανοδικά για πρώτη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της DBS Group Holdings Ltd., μετά την ανακοίνωση της διοίκησή της, ότι σχεδιάζει να χορηγήσει δάνειο ύψους 265 εκατ. δολ. στην εταιρεία Astro All Asia Networks Plc, δίνοντας έτσι στην τράπεζα την ευκαιρία να αυξήσει τη δραστηριότητά της στη Μαλαισία.

Ολοι οι άλλοι δείκτες στην Ασία κινούντο πτωτικά, εκτός από τους δείκτες στην Ταϊβάν, τη Μαλαισία και μερικούς δείκτες στην Κίνα.

Ο τελικός δείκτης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν των ΗΠΑ, υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 87,7 από 89,3 που ήταν τον Αύγουστο και από τον προκαταρκτικό 88,2 που είχε ανακοινωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου. Οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News εκτιμούσαν, ότι, ο δείκτης θα διαμορφώνετο στο 88,5.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα