Επιφυλάξεις και απορίες

Αντιφατικές ειδήσεις στη Νέα Υόρκη
Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2003 00:01
UPD:28/09/2003 13:49

ΕΝ ΜΕΣΩ επιφυλάξεων αλλά και ερωτηματικών σχετικά με τη βελτίωση της οικονομίας έκλεισαν την εβδομάδα τα διεθνή χρηματιστήρια. Στη Wall Street, οι μετοχικές τιμές βρέθηκαν υπό την επήρεια αντιφατικών ειδήσεων για την αμερικανική οικονομία.

Το θετικό νέο ήταν τα στοιχεία για το ΑΕΠ, το οποίο ενισχύθηκε 3,3% το δεύτερο τρίμηνο, έναντι προσδοκιών για ανάπτυξη 3,1%, από την άλλη όμως η είδηση για κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης περιόρισε την αισιοδοξία.

Οι επενδυτές διερωτώνται εάν θα διατηρηθεί το ράλι που ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου, καθώς ορισμένα από τα στατιστικά στοιχεία δεν δίδουν για την οικονομία τόσο ρόδινη εικόνα όσο αυτή που έχει προεξοφληθεί από τις αγορές.

Αναλυτές εκτιμούν ότι έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το δυναμισμό της ανάκαμψης, οι συνεδριάσεις θα συνεχίσουν να είναι υποτονικές. Η μετοχή της Motorola υποχώρησε 4,23%, μετά την είδηση ότι η εταιρεία δεν θα καταφέρει να παρουσιάσει εγκαίρως στην αγορά δύο δημοφιλή κινητά τηλέφωνα με ψηφιακή κάμερα.

Αντίθετα, η μετοχή της 3Μ ενισχύθηκε μετά την αναβάθμιση της επενδυτικής αξιολόγησής της από τη Banc of America Securities.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν μία εβδομάδα η οποία εξανέμισε το μεγαλύτερο μέρος των φετινών κερδών. Η μετοχή ωστόσο του τεχνολογικού κολοσσού Nokia αντιστάθηκε στις πτωτικές τάσεις, ενισχυόμενη κατά 0,9% μετά την αποκάλυψη για αναδιάρθρωση, γεγονός που πυροδότησε φημολογίες για αλλαγές στην ανώτατη διοίκηση.

Οι μετοχές του πετρελαϊκού τομέα υποχώρησαν, καθώς οι αγορές στοιχηματίζουν ότι ο αντίκτυπος από τις μειώσεις στην παραγωγή του ΟΠΕΚ θα αντισταθμιστεί από προμήθειες από άλλες χώρες, όπως το Ιράκ.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχώρησε 0,8%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο δείκτης των πανευρωπαϊκών blue chip υποχώρησε 3,7%, ενώ διαμορφώθηκε σε επίπεδα κατά 5,3% χαμηλότερα από τα υψηλά των τελευταίων 8-1/2 μηνών που είχε αγγίξει στις αρχές Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα να ενισχύεται μόλις 2,8%.

Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,7%. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, κλείνοντας κάτω από το «ψυχολογικό» φράγμα των 4.200 μονάδων.

Τέλος, στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei κατάφερε να περιορίσει τις αρχικές ζημίες και να σταθεροποιηθεί κλείνοντας με οριακή άνοδο.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα