Κέρδη σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Καλά τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Αμερική
Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2003 00:01
UPD:06:32

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχικές τιμές στη Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Αφορμή ήταν τα στοιχεία για τη δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα στις ΗΠΑ, η οποία δεν ήταν τόσο εξασθενημένη, όσο περίμεναν οι επενδυτές.

Ο μεταποιητικός τομέας αναπτύχθηκε για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο το Σεπτέμβριο, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Αύγουστο.

Ωστόσο, οι επενδυτές εμφανίστηκαν αρκετά διστακτικοί να τοποθετήσουν χρήματα στην αγορά χθες κατά την πρώτη ημέρα του τέταρτου τριμήνου. Η μετοχή της Palm ενισχύθηκε 6%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας, ότι η εταιρική ζήτηση για προϊόντα χειρός αρχίζει να ανακάμπτει μετά τη διετή κρίση της βιομηχανίας.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 194,14 μονάδες, ποσοστό 2,09%, φθάνοντας στις 9.469,20 μονάδες. Με άνοδο 45,31 μονάδων, ποσοστό 2,54%,έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.832,25 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διέκοψαν την οκταήμερη πτωτική πορεία τους, χθες, καθώς οι επενδυτές επανήλθαν δριμύτεροι σε αγορές μετοχών όπως τραπεζών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας, αφού θεώρησαν τις τρέχουσες τιμές αρκετά ελκυστικές.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι μετοχές των μεγάλων Ευρωπαίων εξαγωγέων έβλεπαν τα κέρδη τους να ψαλιδίζονται, καθώς το ευρώ έβαλε ξανά πλώρη για νέα ιστορικά υψηλά έναντι του δολαρίου.

«Η άποψή μας είναι πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Τα μακροοικονομικά νέα των τελευταίων δύο εβδομάδων ήταν κατώτερα των προσδοκιών, όμως υπάρχουν σημάδια βελτίωσης και, αν δούμε και κάποια σταθερότητα στις χρηματαγορές, οι μετοχές θα ανακάμψουν», ανέφερε ο Γκάρι Ντούγκαν της JP Morgan Fleming Asset Management.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με άνοδο 1,3% και 1,5%, αντίστοιχα, με το δεύτερο δείκτη να υπερβαίνει το επίπεδο των 2.400 μονάδων και να βρίσκεται περίπου 9% κάτω από τα υψηλότερα επίπεδα του 2003, στα οποία είχε εκτιναχθεί πριν τέσσερις εβδομάδες.

Ο Ντούγκαν υποστήριξε ότι η περίοδος ανακοίνωσης κερδών για το τρίτο τρίμηνο, που αρχίζει αυτό τον μήνα, ίσως κρύβει θετικές εκπλήξεις.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: France Telecom (+4,2%), Barclays (+5%), Abbey National (+4,8%), BNP Paribas (+3,1%), BNL (+7,5%), Bayer (-1,1%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα