Ανάσα μετά το ράλι

Αναμονή των στοιχείων για την απασχόληση
Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2003 00:01
UPD:06:54

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ έκαναν χθες οι επενδυτές στη Wall Street, παραμένοντας στο περιθώριο μετά το προχθεσινό ράλι και αναμένοντας με ενδιαφέρον τα σημερινά ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές θέλουν να αποκτήσουν μια πιο σαφή εικόνα σχετικά με αυτό που αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία τους: την απουσία δημιουργίας θέσεων εργασίας στην αγορά.

Αποθαρρυντικά για την αγορά ήταν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, σύμφωνα με τα οποία οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα, ενώ οι νέες βιομηχανικές παραγγελίες σημείωσαν πτώση τον Αύγουστο.

Aρκετές μετοχές του τεχνολογικού τομέα επηρεάστηκαν από το σχόλιο αναλυτή της Merrill Lynch ότι η Syn Microsystems θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες της ή να αντιμετωπίσει την απειλή ενδεχόμενης εξαγοράς της καθώς και από επενδυτική υποβάθμιση της κατασκευάστριας λογισμικού NetIQ από τη Credit Suisse First Boston.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 18,60 μονάδες, ποσοστό 0,20%, φθάνοντας στις 9.487,80 μονάδες. Με άνοδο 3,97 μονάδων, ποσοστό 0,22%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.836,22 μονάδες.

Μικτή εικόνα παρουσίασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες με τους επενδυτές να προσπαθούν να βρουν κίνητρα και κατευθύνσεις εν μέσω αμφιβολιών για την ισχύ της παγκόσμιας οικονομίας και των πιέσεων που ασκούν οι ενισχυμένες ισοτιμίες του ευρώ.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με άνοδο 0,4% και πτώση 0,2% αντίστοιχα.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στις σημερινές ανακοινώσεις των οικονομικών στοιχείων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ειδικά των στοιχείων για την απασχόληση και την ανεργία του Σεπτεμβρίου, ελπίζοντας πως θα υπάρξουν ενδείξεις ότι η ανάκαμψη συνοδεύεται -επιτέλους- και από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τα απογοητευτικά στοιχεία των τελευταίων δύο εβδομάδων επανέφεραν τις αμφιβολίες για την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και για την ικανότητα των αγορών να παραμείνουν σε ανοδική τροχιά έχοντας ενισχυθεί κατά 35% τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν πως περιμένουν να αρχίσει το δεύτερο σκέλος της ανόδου, το οποίο θα συμβεί όταν ο κόσμος συνειδητοποιήσει ότι η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών θα μεταφραστεί σε κέρδη για τις επιχειρήσεις.

Προς το παρόν, πάντως, οι αγορές προετοιμάζονται για περαιτέρω διόρθωση, με τον δείκτη των 300 μετοχών να έχει χάσει περισσότερο από το 5% της αξίας του από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα