Ευφορία μικρής διάρκειας

Οι επενδυτές ρευστοποίησαν γρήγορα τα κέρδη της Δευτέρας
Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2003 00:01
UPD:07:14

ΛΙΓΟ κράτησε η ευφορία στα διεθνή χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν γρήγορα τα κέρδη της Δευτέρας δείχνοντας ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών, ειδικά του τομέα τεχνολογίας που ηγήθηκε της ανοδικής τάσης από τα μέσα Μαρτίου μέχρι σήμερα.

Η Wall Street πήρε χθες μία «ανάσα» μετά το προχθεσινό ράλι, το οποίο οδήγησε το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 μηνών.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τις αποτιμήσεις, καθώς η αγορά κινείται σε επίπεδα που δεν δικαιολογούνται από τα εταιρικά αποτελέσματα, εκτιμούν αναλυτές. Η μετοχή της Merrill Lynch υποχώρησε 1,2%, παρά τα αυξημένα κέρδη που ανακοίνωσε η εταιρεία.

Οι μετοχές της έχουν ενισχυθεί περισσότερο από 70% από το Μάρτιο, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν ενίσχυση των χρηματιστηριακών δραστηριοτήτων. Η μετοχή της Johnson & Johnson ενισχύθηκε 1,9%, προσφέροντας στήριγμα στο Dow Jones, μετά την ανακοίνωση αυξημένων τριμηνιαίων κερδών και τη μικρή αναβάθμιση των προβλέψεων για το τρέχον έτος.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 48,60 μονάδες, ποσοστό 0,50%, φθάνοντας στις 9.812,98 μονάδες. Με άνοδο 9,66 μονάδων, ποσοστό 0,50%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.943,19 μονάδες.

Στην Ευρώπη, τα κέρδη του τρίτου τρίμηνου που ανακοίνωσε η Philips Electronics δεν ενθουσίασαν την αγορά και πρόσφεραν στους επενδυτές την αφορμή που ζητούσαν για πουλήσουν.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,39% και 0,55%, αντίστοιχα.

Εμπειρογνώμονες τόνισαν πως η αγορά περίμενε να ακούσει καλύτερα αποτελέσματα από τις εισηγμένες επιχειρήσεις σήμερα και επισήμαναν πως οι εταιρείες θα πρέπει να προσφέρουν κάτι παραπάνω στις αγορές για να δώσουν το κίνητρο που χρειάζονται ώστε να παραμείνουν σε πορεία ανόδου μέχρι το τέλος του έτους, ή στη χειρότερη περίπτωση να διατηρήσουν τα τωρινά κέρδη τους.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Philips (-3,53% - η μετοχή ενισχύθηκε ήδη κατά 17% αυτό τον μήνα ενώ η πτώση αποδίδεται στην αδυναμία της εταιρείας να προβλέψει αυξημένα κέρδη για το 2004), Nokia (-2%), Sanofi-Synthelabo (-1,21%), Novartis (-1,3%), Stada Arzneimittel (+1,26%), SKF AB (+8,43%), Credit Suisse (+1,32%), ING (+0,8%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα