Τρία ακανθώδη θέματα για την ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ

Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2003 19:30

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Πασκάλ Λαμί, αναχωρεί αύριο για τη Μόσχα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ρωσίας για την αποδοχή της τελευταίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η εκπρόσωπος του Επιτρόπου, Αράντσα Γκονσάλες, εκτίμησε σήμερα ότι οι συνομιλίες έχουν εισέλθει σε πολιτική φάση, κατά την οποία τα ευαίσθητα θέματα οφείλουν να αντιμετωπιστούν σε επίπεδο κορυφής από την ρωσική ηγεσία.

Το επίμαχο ζήτημα, που προκάλεσε την οργή του προέδρου Πούτιν, χαρακτηρίζοντας τη στάση της Ε.Ε. αδικαιολόγητη και κακόπιστη, αφορά την εγχώρια τιμή της ενέργειας στη Ρωσία, η οποία επειδή είναι πολύ χαμηλότερη από τις διεθνείς τιμές, θεωρείται από την Επιτροπή ως παράγοντας διαστρέβλωσης των κανόνων του ανταγωνισμού, υπέρ των ρώσων επιχειρηματιών.

Οι δύο άλλοι ευαίσθητοι «φάκελοι» για τη ρωσική ένταξη στον ΠΟΕ είναι οι τηλεπικοινωνίες και οι αερομεταφορές. Στην πρώτη περίπτωση, η Μόσχα θέλει να δώσει στη ρωσική τηλεφωνική εταιρεία μεγάλων αποστάσεων Rostelecom, το μονοπώλιο, ενώ στις αερομεταφορές, η Επιτροπή αρνείται τη διατήρηση του καθεστώτος πληρωμής δικαιωμάτων πτήσης πάνω από τη Σιβηρία από τις ευρωπαϊκές εταιρείες που πετούν στην Απω Ανατολή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα