Royal Ahold NV : Εντονος ανταγωνισμός, μείωση των εσόδων

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2003 13:17

Ο ΟΞΥΣ ανταγωνισμός από τα σούπερ μάρκετ, συμπεριλαμβανομένης και της αλυσίδας Wal-Mart Stores Inc. και οι υψηλές αμοιβές των συμβούλων της, θα επηρεάσουν φέτος τα έσοδα της μεγαλύτερης εταιρείας διανομής τροφίμων της Ολλανδίας, Royal Ahold NV, η οποία έφτασε κοντά στην πτώχευση. Η μετοχή της υποχώρησε σε ποσοστό 6,4%.

Η Ahold, η τρίτη σε μέγεθος αλυσίδα σούπερ μάρκετ στον κόσμο, εμφάνισε το 2002 ζημία 4,33 δισ. ευρώ (5 δισ. δολ.). Αυτόν τον μήνα, η εταιρεία εμφάνισε ζημίες 1,2 δισ. ευρώ.

«Εδώ και 10 μήνες επικράτησε μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και δεν προκαλεί έκπληξη αυτή η εξέλιξη», ανέφερε ο Christopher Gower, αναλυτής στη Lehman Brothers Holdings Inc., στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας : «Ο κόσμος πιστεύει ότι το 2004 θα είναι χρονιά αναδιάρθρωσης».

Ο επικεφαλής της εταιρείας, Anders Moberg, ανακοινώνει τα αποτελέσματα για το 2002 σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ παράλληλα προχωρά στην πώληση περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να μειώσει το χρέος της εταιρείας. Το τελευταίο ανήρχετο σε 12,9 δισ. ευρώ στα τέλη του 2002.

Οι μετοχές της Ahold υποχώρησαν σε ποσοστό της τάξης του 63% μέσα σε μια ημέρα τον Φεβρουάριο, καθώς ανακοινώθηκε ότι ο προκάτοχός του Moberg, Gcee van der Hoeven, «φούσκωσε» τα κέρδη, με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί από την εταιρεία.

Από τότε, η τιμή της μετοχής της σχεδόν υπερτριπλασιάστηκε, αφού έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα στις 12 Μαρτίου και στα 2,47 ευρώ η μία.

Σήμερα, η μετοχή της εταιρείας έχανε 55 σεντς, φθάνοντας στα 8,07 ευρώ η μία, στις 10:25' π.μ. στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, τοπική ώρα, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να διαμορφωθεί στα 7,74 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία, ηλικίας 115 ετών, η οποία αριθμούσε 5.606 καταστήματα στα τέλη του 2002, θα χρειαστεί να καταβάλλει 1,8 δισ. ευρώ για την εξαγορά της σκανδιναβικής ICA AB. «Αυτή η πρόβλεψη δεν είναι και η τελική καθώς η διαδικασία αξιολόγησης των μετοχών της ICA δεν φαίνεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2004», αναφέρεται στην ανακοίνωσή της.

Οι καθαρές πωλήσεις δεν θα είναι υψηλές την τρέχουσα χρήση στα σούπερ μάρκετ της στις ΗΠΑ. Ο ανταγωνισμός είναι έντονος και οι υψηλοί δείκτες ανεργίας θα επηρεάσουν αρνητικά τα καταστήματα στο νοτιο-ανατολικό κομμάτι των ΗΠΑ. Σημειώνεται, ότι η αλυσίδα BI-LO LLC της Ahold, αριθμεί 309 καταστήματα στη Τζώρτζια, τη Βόρειο Καρολίνα, τη Νότιο Καρολίνα και το Τεννεσσί.

Σε άλλη της ανακοίνωση η Ahold, αναφέρει ότι ολοκλήρωσε την πώληση των καταστημάτων της με την επωνυμία «Golden Gallon» στις ΗΠΑ προς την Pantry Inc., αντί του ποσού των 187 εκατ. δολαρίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα