Βουτιά των ρωσικών αγορών λόγω Yukos

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2003 19:13
UPD:20:13

Βουτιά άνω του 12% έκαναν τα δύο μεγάλα χρηματιστήρια της Ρωσίας, συρόμενα από τη μετοχή της γιγαντιαίας πετρελαϊκής εταιρείας Yukos, που έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της, μετά τη σύλληψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της το Σάββατο http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/25/837074.htm .

Βουτιά έκανε και το ρούβλι, κατά τις πρωϊνές ώρες των συναλλαγών, καθώς οι τράπεζες έσπευσαν να αγοράσουν δολάρια, φοβούμενες ότι η σύλληψη του Μιχαήλ Χοντορκόσφσκι, του πλουσιότερου ανθρώπου της Ρωσίας, θα προκαλέσει κύμα φυγής των κεφαλαίων http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/27/837229.htm .

Αργότερα το ρούβλι ανέκαμψε, λόγω παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας, που δαπάνησε τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια, πουλώντας δολάρια στην ισοτιμία των 30,0850 ρουβλίων.

Σημαντική πτώση σημείωσε και το ρωσικό ομόλογο αναφοράς, σε δολάρια, με λήξη το 2030, επηρεάζοντας αρνητικά το σύνολο της αναδυόμενης αγοράς ομολόγων.

Το ρωσικό χρηματιστήριο MICEX διέκοψε τις συναλλαγές για μία ώρα μετά από απώλειες 12,9%, ενώ το RTS, μετά από απώλειες 12,4% συνέχισε τις συναλλαγές, διακόπτοντας όμως τη διαπραγμάτευση της Yukos.

Η μετοχή της Yukos έχασε γύρω στο 20%, παρασύροντας και τις ανταγωνίστριες Lukoil και Surgut.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε έκκληση για ηρεμία στις αγορές, αλλά αρνήθηκε να συναντήσει τους εκπροσώπους των βιομηχάνων και των επιχειρηματιών, τονίζοντας ότι «δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τις δραστηριότητες των διωκτικών αρχών, στο βαθμό που οι αρχές αυτές ενεργούν στο πλαίσιο της ρωσικής νομοθεσίας».

Η Ενωση Ρώσων βιομηχάνων προειδοποίησε ότι «οι εταιρείες θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν την επενδυτική τους στρατηγική».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα