ΤΟ ΚΥΜΑ των μέγα-συγχωνεύσεων και η δέσμευση της Φέντεραλ Ριζέρβ για χαμηλά επιτόκια, που ανακοινώθηκαν το πρώτο διήμερο της εβδομάδας, έδωσαν πνοή στο αμερικανικό χρηματιστήριο που κινήθηκε ανοδικά.
Η αγορά είχε αντιδράσει θετικά στις ειδήσεις της συγχώνευσης ανάμεσα στις Bank of America-FleetBoston, δημιουργώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ, και της εξαγοράς των αμερικανικών δραστηριοτήτων της ΒΑΤ από την RJ Reynolds. Το κλίμα βελτιώθηκε περισσότερο μετά τη χθεσινή απόφαση της Fed να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και την έμμεση δέσμευση πως θα διατηρήσει την ίδια νομισματική πολιτική για όσο χρειαστεί μέχρι η οικονομία να μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς στηρίγματα.
Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 9.748,31 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,46% και ο Νasdaq στις 1.932,26 μονάδες με σημαντικά κέρδη 2,62%.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κράτησαν τα κέρδη τους, αντιδρώντας θετικά στις ειδήσεις εξαγοράς (ΒΑΤ) και στα αυξημένα κέρδη που ανακοίνωσαν μεγάλα ονόματα στον τομέα τηλεπικοινωνιών. Οι Ευρωπαίοι επενδυτές, ωστόσο, εμφανίσθηκαν νευρικοί περιμένοντας τις αποφάσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ.
Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 0,98% και 1,14%, αντίστοιχα, για να επανέλθουν δυναμικά πάνω από τις 900 και τις 2.500 μονάδες.
Χρηματιστές τόνισαν πως όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη Φέντεραλ Ριζέρβ παρά το γεγονός πως κανείς δεν περιμένει αλλαγή στα αμερικανικά επιτόκια που βρίσκονται στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών. Απλά, για κάποια σημάδια ως προς την πορεία της οικονομίας.
Οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά και στην είδηση πως ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε για έκτο διαδοχικό μήνα στη Γερμανία, ένδειξη πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βελτιώνεται σταδιακά.
Φυσικά, στο επίκεντρο ήταν η μετοχή της βρετανικής καπνοβιομηχανίας ΒΑΤ, που συμφώνησε να πουλήσει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ στην αμερικανική R.J. Reynolds αντί 3,45 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της ΒΑΤ έκλεισε 12% πάνω στα ψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 μηνών.
Σημαντικά ήταν τα κέρδη που κατέγραψαν οι μετοχές τεχνολογίας στον απόηχο των ευοίωνων προβλέψεων που έκανε η STMicro για την παγκόσμια αγορά επεξεργαστών το 2004, ενώ η μετοχή της ολλανδικής Ahold δέχθηκε πιέσεις χάνοντας σημαντικό έδαφος.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ