Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2003 07:01
UPD:07:03

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Sony Corp. και της Kyocera Corp., μετά την πρόβλεψη της Wal-Mart Stores Inc., για μείωση της ζήτησης των καταναλωτών στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών υποχωρούσαν επίσης εξ αιτίας του ισχυρού γιεν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, μετά την έκθεση της κυβέρνησης της Ιαπωνίας, η οποία έδειξε ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με διπλάσιους ρυθμούς, από ό,τι εκτιμούσαν οικονομικοί αναλυτές.

Ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στις 10.244,45 μονάδες στις 12:47' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix υποχωρούσε κατά 0,6%, φθάνοντας στις 1.012,64 μονάδες. Στο σύνολο της εβδομάδας, ο Nikkei έχασε συνολικά ποσοστό 3,6% και ο Topix 3%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε μία εβδομάδα από την αντίστοιχη που έληξε στις 24 Οκτωβρίου.

«Η αγορά στερείται εμπιστοσύνης για τις προοπτικές ανάπτυξης των ΗΠΑ και ακόμη υπάρχουν ερωτήματα εάν η ανάπτυξη τους θα είναι σταθερή», ανέφερε ο Tadatoshi Kaneko, ο οποίος διαχειρίζεται 16 δισ. δολ. σε μετοχές με την T&D Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Μεσοπρόθεσμα, η ισχυροποίηση του γιεν έναντι του δολαρίου θα βλάψει τις εξαγωγικές εταιρείες».

Αλλού στην περιφέρεια, οι κατασκευάστριες chip στην Ασία, όπως η Hynix Semiconductor Inc. και η Nanya Technology Corp., κινούντο πτωτικά μετά την υποχώρηση του δείκτη των μετοχών του κλάδου, ο οποίος υποχώρησε για έβδομη ημέρα.

Στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times έχανε ποσοστό 1,2%, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι η υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της νήσου.

Κέρδη σημείναν οι μετοχές της C.P. 7-Eleven Pcl στην Ταϊβάν, μετά την εισήγηση της Morgan Stanley Capital International Inc., να συμπεριλάβει τη μετοχή στους διεθνείς δείκτες. Οι μετοχές της I-Flex Solutions Ltd. της Ινδίας και της PT Bank Danamon της Ινδονησίας, θα συμπεριληφθούν επίσης στους δείκτες.

Ολοι οι κύριοι δείκτες στην περιφέρεια κινούντο πτωτικά, εκτός από τους δείκτες στο Χονγκ Κονγκ, τη Ν. Κορέα, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, την Κίνα και τις Φιλιππίνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα