Ιαπωνία : Αύξηση του ΑΕΠ για έβδομο τρίμηνο

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2003 07:47

ΓΙΑ ΕΒΔΟΜΟ συνεχόμενο τρίμηνο αναπτύχθηκε η οικονομία της Ιαπωνίας, γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 1997, καθώς οι βιομηχανίες αύξησαν τις επενδύσεις τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις παραγγελίες από το εξωτερικό, για επίπεδες οθόνες τηλεοράσεων και για κινητά τηλέφωνα.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης στο Τόκυο. Σε ετήσια βάση, η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με ρυθμούς 2,2%.

Η αύξηση των κερδών των εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Sharp Corp. και της Murata Manufacturing Co., βοηθούν τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο να διατηρήσει την ανάκαμψη μετά την τρίτη ύφεση που γνώρισε από το 1991. Οι δαπάνες για επενδύσεις και οι εξαγωγές ήταν εκείνες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της οικονομίας των 4,6 τρισ. δολ., ευνοώντας τις δαπάνες των καταναλωτών.

«Η κατάσταση οπωσδήποτε βελτιώνεται, ιδίως για τα ηλεκτρονικά και τις συσκευές κινητών τηλεφώνων και οι εταιρείες παρουσιάζουν νέα προϊόντα για να καλύψουν τις παραγγελίες από το εξωτερικό, ανέφερε ο πρόεδρος της Murata, Yasutaka Murata.

Οι Ιάπωνες εξαγωγείς ευνοούνται από την παγκόσμια ανάκαμψη. Η οικονομία της Γερμανίας, η τρίτη σε μέγεθος στον κόσμο, επέστρεψε στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο με ρυθμό 0,2%, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση. Η οικονομία των ΗΠΑ, σε ετήσια βάση αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,2% κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Προκειμένου να διατηρήσει τους ρυθμούς της ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός της χώρας Junichiro Koizumi και το επανεκλεγέν κόμμα του, πρέπει να τονώσουν την εσωτερική ζήτηση από την υποχώρησή της εδώ και πέντε χρόνια και να τακτοποιήσει τα επισφαλή δάνεια ύψους περίπου 44,5 τρισ. γιεν (411 δισ. δολ.), εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα