Στη σκιά της Wal-Mart η Ν.Υ.

Σε θετικό έδαφος η Ευρώπη
Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2003 00:01
UPD:06:40

ΠΙΕΣΕΙΣ δέχθηκαν τα blue chip κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς οι αποθαρρυντικές προβλέψεις για τις πωλήσεις της Wal-Mart επισκίασαν τις ελπίδες των επενδυτών για έντονη αγοραστική κίνηση κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Οι αποθαρρυντικές προβλέψεις από τη Wal-Mart Stores, του μεγαλύτερου ομίλου λιανικής στον κόσμο που αποτελεί επίσης και βαρόμετρο για την αμερικανική οικονομία, αντιστάθμισαν τα θετικά νέα για τις αιτήσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.

Επίσης, η μικρή διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ για το μήνα Σεπτέμβριο αναστάτωσε εν μέρει τους επενδυτές. Η μετοχή της Wal-Mart ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος της χθεσινής συνεδρίασης, με απώλειες 4%, επηρεάζοντας ταυτόχρονα ολόκληρο τον κλάδο λιανικής.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 10,89 μονάδες, ποσοστό 0,11%, φθάνοντας στις 9.837,94 μονάδες. Με απώλειες 5,76 μονάδων, ποσοστό 0,29%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.967,35 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν με κέρδη βρίσκοντας στηρίγματα στα θετικά επιχειρηματικά νέα, αλλά και στις ενδείξεις πως η οικονομία της ευρωζώνης εξέρχεται της ύφεσης.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 0,34% έκαστος, με τον πρώτο δείκτη να υπερβαίνει οριακά τις 940 μονάδες και να πλησιάζει το ρεκόρ του 2003 (945,63 μονάδες) που σημείωσε την προηγούμενη Παρασκευή.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές επηρεάσθηκαν αρνητικά από την είδηση πως το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε ύψη-ρεκόρ τον Σεπτέμβριο, ενώ και ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε σε εβδομαδιαία βάση για πρώτη φορά έπειτα από αρκετές εβδομάδες.

Στρατηγικοί αναλυτές επέμειναν, ωστόσο, ότι τα χρηματιστήρια εξακολουθούν να εμφανίζουν προοπτικές αξίας, αντανακλώντας την αισιοδοξία της αγοράς για την πορεία των οικονομικών στατιστικών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού τους επόμενους μήνες.

Η είδηση πως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας και της Γαλλίας αυξήθηκαν κατά 0,2% και 0,4%, αντίστοιχα, στο τρίτο τρίμηνο, γέμισε αισιοδοξία τους επενδυτές.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: GlaxoSmithKline (+2,5%), Celltech (-19,4%), Siemens (+2,68%), Deutsce Telekom (-0,29%), BASF (+1,1%), TF1 (+3,8%), RWE (-1,96%), BOC (-3,5%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα