Περιμένοντας κάτι καινούργιο

Χάνει τη δυναμική της η άνοδος
Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2003 00:01
UPD:06:26

ΚΑΤΙ καινούργιο χρειάζεται η Wall Street για να κινηθεί ανοδικά, καθώς τα θετικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες ημέρες για την αμερικανική οικονομία έχουν ήδη προεξοφληθεί από την αγορά.

Το ίδιο συνέβη και με τα χθεσινά στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, σύμφωνα με τα οποία η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 8,2% στο τρίτο τρίμηνο, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το 3,3% του δεύτερου τριμήνου.

Η Novellus Systems, η οποία κατασκευάζει εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μικροτσίπ, προσέφερε κάποιο στήριγμα στον τεχνολογικό τομέα. Η μετοχή της ενισχύθηκε 1,6%, καθώς οι ενθαρρυντικές προβλέψεις της ενίσχυσαν τις προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη στον τομέα ημιαγωγών.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 16,15 μονάδες, ποσοστό 0,17%, κλείνοντας στις 9.763,94 μονάδες. Αντιθέτως, με απώλειες 4,10 μονάδων, ποσοστό 0,21%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.943,04 μονάδες.

Μικτή εικόνα παρουσίασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες, με τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού να προσφέρουν μερική - μόνο - ανακούφιση έπειτα από την απογοήτευση που προκάλεσαν τα αποτελέσματα του γερμανικού ομίλου αντασφάλισης Munich Re.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με οριακά κέρδη ο πρώτος και με απώλειες 0,26% ο δεύτερος. Ο δείκτης των 300 μετοχών ανέβηκε προσωρινά πάνω από τις 940 μονάδες, ενώ των 50 μετοχών έπεσε κάτω από τις 2630 μονάδες. Οριακές ήταν οι μεταβολές των δεικτών στα εθνικά χρηματιστήρια.

Εμπειρογνώμονες τόνισαν πως τα χρηματιστήρια ενισχύονται σημαντικά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους βλέποντας την παγκόσμια οικονομία να ανακάμπτει σταθερά, εξήγησαν όμως πως η τάση αυτή είναι τυπική. «Οσο ωριμάζει η ανάκαμψη, τόσο θα εξανεμίζεται η δυναμική της ανόδου», τόνισαν με νόημα.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Munich Re (-7,2%), Group 4 Falck (-11,1%), mm02 (-2%), Peugeot (+3,1%), Michelin (+1,1%), BMW (+1,6%), DaimlerChrysler (+1%), Volkswagen (+1%), Adidas Salomon (+3,5%), ASML (+4,1%), Tesco (+3,2%). Οι μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών επωφελήθηκαν από τη σταθεροποίηση που δείχνει η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, υποχωρώντας στα 1,177 δολάρια από 1,197 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα