Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2003 07:01
UPD:07:12

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της Tokyo Electron Ltd., μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για τις παραγγελίες ημιαγωγών, οι οποίες ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες αυτό το τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο, καθώς οι εταιρείες παραγωγής chip, ξοδεύουν περισσότερα.

«Προοπτικές ανάπτυξης έχουν οι εταιρείες που σχετίζονται με τον κλάδο των chip, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση», ανέφερε ο Norihito Kanai, ο οποίος διαχειρίζεται 2,5 δισ. δολ. σε μετοχές με την Meiji Dresdner Asset Management Co., στο Τόκυο. Ο ίδιος κατέχει μετοχές της Tokyo Electron and Advantest Corp.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 1,6%, φθάνοντας στις 10.262,50 μονάδες στη 1 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix σημείωνε άνοδο 1%, φθάνοντας στις 1.010,08 μονάδες, με τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου των κομπιούτερ, να αποτελούν περίπου το 22% των συνολικών του κερδών. Πτωτικά κινούντο οι μετοχές των τραπεζών της περιφέρειας, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι η απόκτηση της Ashikaga Bank Ltd. από το κράτος, ενδέχεται να ακολουθήσει και σε άλλες κρατικοποιήσεις.

Αλλού στην Ασία, στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi αναρριχήθηκε κατά 1,5%, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τις εξαγωγές, οι οποίες σημείωσαν άνοδο τον Νοέμβριο. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co., η οποία πραγματοποιεί το 10% των πωλήσεων της νήσου στο εξωτερικό, οδηγούσαν στην άνοδο.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE κινείτο ανοδικά. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της Mega Financial Holding Co. και της China Development Financial Holding Corp. Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνονται συγχωνεύσεις μεταξύ εταιρειών που ελέγχονται από το κράτος, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Economic Daily News.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έχανε ποσοστό 0,7%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης και της Commonwealth Bank of Australia, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει αυτήν την εβδομάδα τα βασικά επιτόκια δανεισμού για δεύτερη φορά μετά από μήνες, προκειμένου να περιορίσει τα δάνεια για την αγορά κατοικίας.

Ολοι οι μεγάλοι δείκτες στην περιφέρεια σημείωναν κέρδη, εκτός από τον δείκτη Top 40 στη Ν. Ζηλανδία. Ο δείκτης Morgan Stanley Capital International Asia Pacific, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 εταιρείες στην περιφέρεια, κέρδιζε ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στις 81,92 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα