Qantas : Παραγγελία 23 Airbus A320 για την Jetstar

Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2003 07:53

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 23 αεροσκάφη τύπου A320 από την Airbus SAS, για τη νέα της εταιρεία χαμηλού κόστους, με την επωνυμία Jetstar, παρήγγειλε η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας, Qantas Airways Ltd.

Η παραγγελία αυτή είναι η πρώτη για τα συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφη της Airbus προς την Qantas. Η εταιρεία θα προμηθευτεί και πέντε Boeing 737-800 αντικαθιστώντας τα Boeing 737-300 που διαθέτει.

Η Jetstar, με έδρα τη Μελβούρνη θα αρχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της τον Μάϊο, δρομολογώντας 14 Boeing 717, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Qantas στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας. Το πρώτο Airbus A320 θα παραδοθεί τον Ιούνιο, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, τα Α320, χρησιμοποιούνται από τις δύο πιο επιτυχημένες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, την Jetblue και την EasyJet, ανέφερε ο επικεφαλής της Jetstar σε γραπτή του δήλωση, Geoff Dixon, συμπληρώνοντας : «Η εσωτερική αγορά αεροπορικών ταξιδίων αυξάνεται ταχύτατα και η Jetstar θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε αυτήν την αγορά».

Η νέα εταιρεία χαμηλού κόστους, θα εμφανίσει μικρές ζημίες το πρώτο έτος της λειτουργίας της, επεσήμανε ο ίδιος, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϋ. Η Qantas θα δαπανήσει 100 εκατ. δολ. Αυστραλίας (72,5 εκατ. δολ. ΗΠΑ), για το κόστος έναρξης της λειτουργίας της, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος της αγοράς των νέων αεροσκαφών, επεσήμανε ο Dixon.

H Jetstar θα ανταγωνιστεί την αεροπορική εταιρεία του Richard Branson, Virgin Blue, η οποία κατέκτησε περίπου το 30% της εσωτερικής αγοράς μέσα σε μία τριετία. Η Virgin Blue, με αρχικό κεφάλαιο 10 εκατ. δολ. αυξάνει το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 558 εκατ. δολ. Αυστραλίας, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επέκτασή της. Οι μετοχές της θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται την επόμενη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου, ο στόλος της Qantas αποτελείτο από 133 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων αεροσκαφών τύπου Airbus A330, ενώ τα υπόλοιπα ήταν αεροσκάφη τύπου Boeing. Τον Νοέμβριο του 2000 η Airbus κέρδισε παραγγελία ύψους 3,4 δισ. δολ. ΗΠΑ από την Qantas, κάνοντας την αρχή μετά από 16 ολόκληρα χρόνια που η αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας αγόραζε αεροσκάφη μόνο από την Boeing.

Η Qantas θα αναδιοργανώσει πλήρως το τμήμα εσωτερικών της πτήσεων, χρησιμοποιώντας μόνο αεροσκάφη τύπου Boeing 737 και 767, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Η Virgin Blue, που εδρεύει στο Μπρισμπέϊν, έχει έναν στόλο από 40 αεροσκάφη τύπου Boeing και τον περασμένο μήνα παρήγγειλε ακόμη πέντε Boeing τύπου 737.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα