Συνεχίστηκε η ατονία στη Ν.Υ.

Η Ευρώπη κάλυψε μέρος των απωλειών
Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2003 00:01

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ παρέμεινε το ενδιαφέρον των επενδυτών κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, μία ημέρα μετά την αργία των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, η οποία θεωρείται από τις παραδοσιακά πιο υποτονικές συνεδριάσεις του έτους. Οι μετοχές τεχνολογίας δέχθηκαν κάποιο στήριγμα από τα στοιχεία για τη μεγάλη αύξηση στις διεθνείς πωλήσεις ημιαγωγών τον Οκτώβριο.

Η Applied Materials συγκαταλέγεται μεταξύ των μετοχών με τα υψηλότερα κέρδη, καταγράφοντας άνοδο 2,1%. Συνολικά το Νοέμβριο ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 0,2%, ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,5%, ενώ ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,7%. Ο Dow ενισχύθηκε τους επτά από τους τελευταίους εννέα μήνες, ενώ ο S&P 500 τους οκτώ από τους τελευταίους εννέα μήνες. Με τα κέρδη του Νοεμβρίου ο Nasdaq έχει ενισχυθεί τους εννέα από τους τελευταίους δέκα μήνες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αν και κατάφεραν να καλύψουν μέρος των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών τους, καθώς η εκτίναξη του ευρώ πάνω από το 1,20 δολάριο έπληξε καίρια τις μετοχές των μεγάλων εξαγωγέων, όπως αυτοκινητοβιομηχανίες και ορυχεία.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,5% και 0,1% αντίστοιχα, με το δεύτερο δείκτη να καταγράφει κέρδη της τάξης του 2% σε εβδομαδιαία βάση. Αναλυτές, όπως ο Γκάρι Ντούγκαν της JP Morgan Fleming Asset Management, εκτιμούν πως οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν αρκετά περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης μέχρι το τέλος του έτους. Οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν πως επικρατεί σχετική αναποφασιστικότητα αυτή την περίοδο, αλλά το κλίμα θα βελτιωθεί όσο θα προχωράμε προς το Δεκέμβριο.

Αναλυτές υποστήριξαν πως η εβδομάδα ήταν απογοητευτική, αφού η αγορά είχε βρει δυναμική στις πρώτες συνεδριάσεις, τάση η οποία διακόπηκε λόγω της αργίας στις ΗΠΑ, ενώ και το εξασθενημένο δολάριο προκαλεί αρκετή νευρικότητα στην αγορά.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: VW (-1,9%), BMW (-2%), Porsche (-1,8%), BHP Billiton (-1,2%), Rio Tinto (-1,5%), Vestas (-20%), Tecnomen (+38%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε καταφέρει να κρατηθεί πάνω από τις 10.100 μονάδες, βρίσκοντας στήριγμα στα θετικά οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα