Αντεξε ο D.J. στις 10.000 μ.

Σύννεφα από τις ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ευφορία
Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2003 00:01

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ για το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ επηρέασαν τους επενδυτές στη Wall street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, παρά το στήριγμα που προσέφεραν στην αγορά οι θετικές προοπτικές της United Technologies.

Αρνητικά επέδρασαν επίσης και τα στοιχεία για τη διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος. Ο δείκτης Dow Jones έδειξε ανθεκτικότητα στο επίπεδο των 10.000 μονάδων, μετά το προχθεσινό κλείσιμο πάνω από το επίπεδο αυτό για πρώτη φορά από τις 24 Μαΐου του 2002.

Tα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχασαν τα αρχικά κέρδη τους, καθώς ενωρίτερα δοκίμασαν νέα υψηλά επίπεδα έτους, στηριζόμενα από το ράλι της αμερικανικής αγοράς παραγώγων και τις νέες ενδείξεις για την οικονομική ευρωστία της Ευρωζώνης, στον απόηχο των κρίσιμων συζητήσεων για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν ενισχυθεί 11%, εμφανίζοντας το πρώτο θετικό σημάδι στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Αναλυτές ωστόσο επισημαίνουν ότι συνήθως οι αγορές υφίστανται πολλές διορθώσεις στην πρώτη τους προσπάθεια να διαμορφώσουν νέα τάση.

Τα κέρδη των ευρωπαϊκών αγορών επηρεάστηκαν από την απρόσμενη κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε ανησυχίες για την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας, καθώς και από τα εξασθενημένα αποτελέσματα του ισπανικού ομίλου λιανικής Inditex. Η τελευταία υποχώρησε 10%, επηρεάζοντας γενικότερα τον τομέα λιανικής.

Ωστόσο, η μετοχή της ιταλικής εταιρείας ειδών διατροφής Parmalat ενισχύθηκε 10% μετά την είδηση ότι εξόφλησε χρέος που έληξε στις αρχές τις εβδομάδας, προσφέροντας ανακούφιση στους επενδυτές.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chip έκλεισε με πτώση 0,13%. O δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 2.685 μονάδες, αφού ενωρίτερα άγγιξε νέα υψηλά επίπεδα έτους, τις 2.711 μονάδες.

Αναλυτές αναμένουν ότι ο δείκτης θα κινηθεί ανάμεσα στις 2.715 έως 2.741 μονάδες, και εάν καταφέρει να περάσει το «φράγμα» αυτό, τότε ενδεχομένως να κατευθυνθεί προς τις 3.000 μονάδες.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,94%, χάρη στα στοιχεία για βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ιαπωνία.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα