Συμφώνησαν για τις ανατιμήσεις, διαφώνησαν για το ύψος τους

Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2003 21:23

Στο πρώτο φόρουμ καταναλωτών που διοργανώθηκε σήμερα στο ΕΒΕΑ, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των επιχειρηματιών συμφώνησαν για τις επερχόμενες ανατιμήσεις, διαφώνησαν όμως για το ύψος τους.

Η ηγεσία του ΥΠΑΝ εκτιμά ότι θα είναι στο ύψος του πληθωρισμού, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ Π. Παντελιάδης ανέφερε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία και η εκτίμησή του είναι ότι οι αυξήσεις δεν θα ξεπεράσουν το 5%.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Α. Τσοχατζόπουλος επεσήμανε ότι η απελευθερωμένη αγορά δεν δημιουργεί κατ' ανάγκη ανταγωνιστικό πλαίσιο, γι' αυτό και κρίνεται απαραίτητο ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά και η συνέχιση του διαλόγου με την αγορά.

Ακόμα γνωστοποίησε ότι σύντομα θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία των μεγάλων πόλεων γιγαντοοθόνες με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, το οποίο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2004 θα αφορά όλη τη χώρα και εκτός από τις τιμές των οπωροκηπευτικών θα υπάρχουν και τιμές βιομηχανικών προϊόντων.

Ο υφυπουργός κ. Κ. Κουλούρης δήλωσε ότι θα παρέμβει νομοθετικά προκειμένου να καταστεί εφικτός ο ακριβής ορισμός των κοστολογικών στοιχείων, και τόνισε πως το υπουργείο δεν θα κάνει αποδεκτές ασύδοτες και αισχροκερδείς συμπεριφορές.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Δρ. Φουντουκάκος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να καταπολεμά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας με ελέγχους τιμών, αλλά με την τόνωση του ανταγωνισμού.

Ο κ. Αρμενάκης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, προαναγγέλοντας ουσιαστικά τις ανατιμήσεις δήλωσε χαρακτηριστικά πως, ό,τι παγώνει, ξεπαγώνει.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ζησιμόπουλος αποκάλυψε ότι θα προτείνει στην κυβέρνηση ρύθμιση, προκειμένου όσοι επιχειρηματίες συμμετέχουν σε καρτέλ ή σε ολιγοπωλιακά σχήματα και δίνουν στην Επιτροπή στοιχεία για την λειτουργία αυτών των συμφωνιών, θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση σε περίπτωση αυτεπάγγελτων ελέγχων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα