Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2003 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Μετά τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν, οι επενδυτές ελπίζουν ότι οι επιθέσεις κατά των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ θα μειωθούν και θα αυξηθεί η εμπιστοσύνη για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ.

Μετοχές εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp. και της Samsung Electronics Co. οδηγούσαν την άνοδο.

«Υπάρχει η αίσθηση σε κάποιους ότι η απειλή των τρομοκρατικών επιθέσεων μειώνεται, όπως και οι δαπάνες των ΗΠΑ στο Ιράκ», ανέφερε ο Jeremy Hall, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 3,5 δισ. δολ. σε μετοχές με την Henderson Global Investors (Japan) K.K. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Η οικονομία των ΗΠΑ είναι το κλειδί για την ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές».

Ο δείκτης Nikkei αναρριχήθηκε κατά 2,7%, φθάνοντας στις 10.446,54 μονάδες, περιορίζοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας στη 1:32' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης Kospi στη Ν. Κορέα κέρδιζε ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στις 816,00 μονάδες, καθώς οι μετοχές της Hyundai Engineering & Construction Co., η οποία επιδιώκει να εισπράξει αποζημίωση για έργο που ανέλαβε στο Ιράκ, έφτασαν στο ημερήσιο limit up.

Ο δείκτης MSCI Asia Pacific, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές εταιρειών στην περιφέρεια, κέρδιζε ποσοστό 1,4%. Ολοι οι άλλοι δείκτες στην Ασία κινούντο ανοδικά με εξαίρεση τους δείκτες στη Μαλαισία και την Ινδονησία.

Το δολάριο σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων έναντι του ευρώ, τη στιγμή που η τιμή του πετρελαίου, του χρυσού και των ομολόγων κινήθηκε πτωτικά, καθώς αυξάνεται η αισιοδοξία μετά τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν ότι θα επισπευσθούν οι προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, αλλά και για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ασίας.

Στις αρχές του έτους το κόστος του πολέμου στο Ιράκ για τις ΗΠΑ ήταν ίσο με το 1/6 του ελλείμματος του προϋπολογισμού της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα