Ρομάνο Πρόντι : Δυσκολεύει την ανάπτυξη η άνοδος του ευρώ

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2003 10:37
UPD:10:38

«Η άνοδος του ευρώ σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης από τα χαμηλότερα επίπεδά της μέσα σε μια δεκαετία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

«Δεν επιθυμώ να δω ανατίμηση του ευρώ επειδή θεωρώ ότι ήδη αντιμετωπίζουμε δυσκολίες», είπε ο κ. Πρόντι σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Bloomberg News στις Βρυξέλλες. Ακόμα ακριβότερο ευρώ απεικονίζει αξιοσημείωτες δυσκολίες στην επιτάχυνση της ανάκαμψης».

Χθες το ευρώ αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου από τη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του στην αγορά πριν από δύο χρόνια, ενώ πέρυσι κέρδισε συνολικά ποσοστό 20%. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα αγοράστηκε στο 1,2407 δολ. στις 8:27' π.μ. στις Βρυξέλλες, τοπική ώρα. Χθες στη Ν. Υόρκη έφθασε στο 1,2422 έναντι του δολαρίου.

Ακριβότερο ευρώ, καθιστά τα ευρωπαϊκά προϊόντα λιγότερο ελκυστικά εκτός ηπείρου. Εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Nokia Oyj και της Volkswagen AG, επικαλούνται την άνοδο του νομίσματος έναντι του δολαρίου φέτος για τη μείωση των εσόδων τους στις ΗΠΑ. Οι εξαγωγές αποτελούν το 1/5 της οικονομίας της ευρωζώνης, διπλάσιες της αναλογίας στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Ο κ. Πρόντι, πρώην καθηγητής των οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία, είπε ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη στην ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο ήταν λίγο καλύτερη από τις προβλέψεις, αλλά σίγουρα δεν ήταν συναρπαστική.

Υπενθυμίζεται ότι το ευρώ με την είσοδό του στην αγορά το 1999 βρισκόταν στο 1,17 έναντι του δολαρίου, με βάση τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι το 2005. Σε αυτό το επίπεδο η τράπεζα περιμένει ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα είναι κατά μέσον όρο στο 1,6% το 2004, από 0,4% που ήταν φέτος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα