Ταχύτερη ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας το 2004

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Insee
Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2003 10:04

ΑΝΑΠΤΥΞΗ με τους ταχύτερους ρυθμούς το επόμενο έτος, προβλέπεται ότι θα σημειώσει η γαλλική οικονομία, μεγαλύτερη από την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, καθώς οι εξαγωγές και οι επενδύσεις ανακάμπτουν, μειώνοντας την ανεργία, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία Insee.

«Υπάρχει μια καλή προοπτική να υπερβούμε το 1,7% της οικονομικής ανάπτυξης που έχει οριστεί στον προϋπολογισμό για το 2004«, ανέφερε ο επικεφαλής του Insee, Michel Devilliers, σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι. Οι προβλέψεις για το πρώτο εξάμηνο μιλούν για ανάπτυξη περίπου 2% για ολόκληρο το έτος, υψηλότερα από το 0,2%, συμπλήρωσε.

Ο δείκτης ανεργίας στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, ενδέχεται να αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, στο 9,9% το πρώτο τρίμηνο, πριν να υποχωρήσει στο 9,8% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η απασχόληση ανακάμπτει και ο νέος νόμος για συνταξιοδότηση νωρίτερα βρίσκεται σε εξέλιξη, επισημαίνει το Insee.

H αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ασία, τονώνει τις εξαγωγές στις 12 χώρες που συναλλάσσονται με το ευρώ, επιτρέποντας στην περιφέρεια να αναδυθεί από τα χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξής της μέσα σε μια δεκαετία.

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των γαλλικών βιομηχανιών, όπως της Airbus SAS, αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 11 μηνών τον Νοέμβριο, καθώς αύξησαν την παραγωγή, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υψηλότερες πωλήσεις.

Η οικονομία των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη στον κόσμο, αναπτύχθηκε σε ετήσια βάση κατά 8% το τρίτο τρίμηνο και ενδέχεται να αναπτυχθεί από 3% έως 4% μέχρι τα μέσα του 2004, προβλέπει το Insee. H ανάπτυξη στην ευρωζώνη προβλέπεται σε ετήσια βάση να αυξηθεί το μάξιμουμ κατά 2% το πρώτο εξάμηνο του 2004.

Η ταχύτερη επέκταση στο εξωτερικό ώθησε το Insee να αναθεωρήσει προς τα πάνω τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Γαλλίας το τέταρτο τρίμηνο στο 0,6% από 0,4%, μετά την άνοδο κατά 1,1% των εξαγωγών.

«Φοβόμαστε για περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ», ανέφερε ο Devilliers, καθώς αυξήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ του 1,2395 έναντι του δολαρίου στο Παρίσι, αργά χθες. Όταν έκανε τις προβλέψεις του το Insee, το ευρώ βρισκόταν στο 1,20 έναντι του δολαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα