Μικτές τάσεις στη Wall Street

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2002 17:20

Μικτές τάσεις επικρατούν κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στις 17:10' (ώρα Ελλάδος), ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,18% και είχε διαμορφωθεί στις 9.635 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρούσε κατά 0,24%, στις 1.888,4 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωνε οριακή άνοδο και βρισκόταν στις 1.101 μονάδες.

Στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος συνέβαλε η απρόσμενη αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2001. Όπως ανακοινώθηκε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, η αμερικανική οικονομία στο παραπάνω χρονικό διάστημα παρουσίασε ρυθμό αύξησης 0,2% έναντι συρρίκνωσης 1,3% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι στο τέταρτο τρίμηνο του περυσινού έτους θα μειωνόταν κατά 1%.

Από την άλλη μεριά, ανησυχητικά ήταν και πάλι τα νέα από το χώρο των επιχειρήσεων. Η εταιρεία φυσικού αερίου Anadarko ανακοίνωσε σήμερα ότι στο τρίτο οικονομικό της τρίμηνο οι ζημίες της ανήλθαν σε 1,35 δισ. δολ. ή 5,41 σεντς ανά μετοχή και όχι σε 270 εκατ. δολ. ή 1,08 σεντς ανά μετοχή που είχε ανακοινώσει αρχικά. H μετοχή της εταιρείας υποχωρεί κατά 4,96%.

Σημαντική μείωση (50%) εμφάνισαν στο τέταρτο τρίμηνο και τα κέρδη της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Marsh & McLennan, ενώ οι ζημίες της AOL Time Warner στο παραπάνω χρονικό διάστημα ανήλθαν σε 1,82 εκατ. δολ. ή 41 σεντς ανά μετοχή έναντι ζημίας 1,09 εκατ. δολ. ή 25 σεντς ανά μετοχή στο τέταρτο τρίμηνο του 2000. Η μετοχή της τελευταίας σημειώνει πτώση 2,58%.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι ανησυχίες για τις λογιστικές πρακτικές της Tyco International, η μετοχή της οποίας υποχώρησε χθες πάνω από 20%, ενώ και σήμερα κινείται πτωτικά. Απώλειες καταγράφουν, επίσης, οι μετοχές και άλλων εταιρειών για τις οποίες εκφράζονται φόβοι ότι ακολούθησαν λογιστικές πρακτικές τύπου Enron.

Στις 21:15' (ώρα Ελλάδος) η Fed θα ανακοινώσει την απόφασή της για το ύψος των επιτοκίων. Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα προβεί σήμερα σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής. Με ενδιαφέρον αναμένονται, ωστόσο, τα σχόλια της Fed για την πορεία της οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα