Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2002 17:20

Μικτές τάσεις στη Wall Street

Μικτές τάσεις επικρατούν κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στις 17:10' (ώρα Ελλάδος), ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,18% και είχε διαμορφωθεί στις 9.635 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρούσε κατά 0,24%, στις 1.888,4 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωνε οριακή άνοδο και βρισκόταν στις 1.101 μονάδες.

Στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος συνέβαλε η απρόσμενη αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2001. Όπως ανακοινώθηκε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, η αμερικανική οικονομία στο παραπάνω χρονικό διάστημα παρουσίασε ρυθμό αύξησης 0,2% έναντι συρρίκνωσης 1,3% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι στο τέταρτο τρίμηνο του περυσινού έτους θα μειωνόταν κατά 1%.

Από την άλλη μεριά, ανησυχητικά ήταν και πάλι τα νέα από το χώρο των επιχειρήσεων. Η εταιρεία φυσικού αερίου Anadarko ανακοίνωσε σήμερα ότι στο τρίτο οικονομικό της τρίμηνο οι ζημίες της ανήλθαν σε 1,35 δισ. δολ. ή 5,41 σεντς ανά μετοχή και όχι σε 270 εκατ. δολ. ή 1,08 σεντς ανά μετοχή που είχε ανακοινώσει αρχικά. H μετοχή της εταιρείας υποχωρεί κατά 4,96%.

Σημαντική μείωση (50%) εμφάνισαν στο τέταρτο τρίμηνο και τα κέρδη της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Marsh & McLennan, ενώ οι ζημίες της AOL Time Warner στο παραπάνω χρονικό διάστημα ανήλθαν σε 1,82 εκατ. δολ. ή 41 σεντς ανά μετοχή έναντι ζημίας 1,09 εκατ. δολ. ή 25 σεντς ανά μετοχή στο τέταρτο τρίμηνο του 2000. Η μετοχή της τελευταίας σημειώνει πτώση 2,58%.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι ανησυχίες για τις λογιστικές πρακτικές της Tyco International, η μετοχή της οποίας υποχώρησε χθες πάνω από 20%, ενώ και σήμερα κινείται πτωτικά. Απώλειες καταγράφουν, επίσης, οι μετοχές και άλλων εταιρειών για τις οποίες εκφράζονται φόβοι ότι ακολούθησαν λογιστικές πρακτικές τύπου Enron.

Στις 21:15' (ώρα Ελλάδος) η Fed θα ανακοινώσει την απόφασή της για το ύψος των επιτοκίων. Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα προβεί σήμερα σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής. Με ενδιαφέρον αναμένονται, ωστόσο, τα σχόλια της Fed για την πορεία της οικονομίας.