Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας άμεσα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), επισημαίνοντας ότι τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα και παρά το γεγονός ότι έχει εξεταστεί μια σειρά θεμάτων κάποια βασικά σημεία δεν έχουν επιλυθεί.
«Μια σειρά θεμάτων έχει συζητηθεί αλλά κάποια βασικά σημεία δεν έχουν επιλυθεί. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα αύριο (Παρασκευή) με τον χρόνο για την επίτευξη συμφωνίας να εξαντλείται» σημειώνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση του IIF, που εκπροσωπεί τις τράπεζες στις διαπραγματεύσεις.
«Είναι σημαντικό να υπάρξει στήριξη από όλες τις επίσημες πλευρές ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την εθελοντική συμμετοχή στο PSI» προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Ενδιαφέρουσα και δημιουργική» η συνάντηση Παπαδήμου-Νταλάρα
Nωρίτερα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα την ώρα που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική τους φάση.
Πληροφορίες ανέφεραν πως η συνάντηση ήταν «ενδιαφέρουσα» και «δημιουργική». «Είμαι επιφυλακτικός και πολύ αισιόδοξος μετά από αυτή τη συνάντηση δύο ωρών με τον κ. Νταλάρα, τον κ. Λαμιέρ και τον πρωθυπουργό (Λουκά) Παπαδήμο» δήλωσε ο Βενιζέλος.
Αλλη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, την οποία επικαλείται το Reuters, εκτίμησε πως συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Σημείο κλειδί στις συνομιλίες είναι αν το σύνολο των ομολογιούχων θα συμμετάσχει στην ανταλλαγή των ομολόγων ονομαστικής αξίας 200 δισ. ευρώ ή θα υπάρξει κενό, που θα πρέπει να καλυφθεί με επιπλέον χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Η ανταλλαγή στοχεύει στην περικοπή του συνολικού χρέους της χώρας κατά περίπου 100 δισ. ευρώ και την αποκλιμάκωσή του στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 από 160% περίπου σήμερα, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει σε εθελοντική περικοπή της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διακρατούν κατά 50%, ωστόσο, οι συνομιλίες έχουν περιπλακεί, καθώς οι δανειστές ζητούν αυξημένα κίνητρα, εξέλιξη που έχει καταστήσει λιγότερο ελκυστική την εθελοντική συμμετοχή για κάποιους επενδυτές.
Η συμφωνία για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση θα πρέπει να έχει επιτευχθεί πολύ νωρίτερα από τα μέσα Μαρτίου, καθώς τον ίδιο μήνα λήγει ομόλογο ύψους 14,5 δισ. ευρώ και χωρίς τα χρήματα, η χώρα κινδυνεύει με χρεοκοπία.
Νωρίτερα εν τω μεταξύ έγινε γνωστό από την ΕΕ πως οι ελεγκτές της τρόικας θα φτάσουν στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις επί του δεύτερου σχεδίου στήριξης στις 17 Ιανουαρίου. Αυτό ανέφερε και αργότερα το απόγευμα και εκπρόσωπος του ΔΝΤ, σημειώνοντας πως ο στόχος των υφιστάμενων συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών της είναι να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. «Είναι ένα θέμα μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της και αφού υπάρξει επίσημη συμφωνία, το ΔΝΤ θα εξετάσει εάν αυτή επιτυγχάνει τον στόχο για τη διατηρησιμότητα του ελληνικού χρέους» πρόσθεσε.