«Πράσινο» σε ν/σχ του ΥΠΑΑΝ με ρυθμίσεις για καμποτάζ-fast track

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012 18:39
UPD:21:05

Ολική άρση του καμποτάζ, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων και βελτίωση του καθεστώτος στρατηγικών επενδύσεων προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το οποίο εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Ολική άρση του καμποτάζ, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων και βελτίωση του καθεστώτος στρατηγικών επενδύσεων προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το οποίο εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Ειδικότερα, το νομοθέτημα περιλαμβάνει 79 δράσεις πολιτικής για την άρση των πλέον σημαντικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, και βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης από το 3ο τρίμηνο του 2011 έως και το τέλος του 2012.

Προβλέπεται επίσης η θεσμοθέτηση ενός νέου εταιρικού τύπου, της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας, που ανατρέπει τα έως τώρα δεδομένα στην επιχειρηματική δράση, η οποία έχει εμπορικό σκοπό και ελάχιστο κεφάλαιο ενός ευρώ και της οποίας η σύσταση θα είναι πιο ευέλικτη και σύγχρονη από αυτήν της ανώνυμης εταιρείας, ενώ θα μπορεί να συσταθεί και ως μονοπρόσωπη.

Αναλυτικά, το σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής:

- Απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων με τη θέσπιση οριζόντιων ρυθμίσεων που ισχύουν κατά τη διαδικασία της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η επιτάχυνση των διαδικασιών. Οι αδειοδοτούσες αρχές διασυνδέονται μεταξύ τους μέσω ενιαίου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο συνδέεται με τη βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ, ενώ οι αιτήσεις αδειοδότησης υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά και διακινούνται ομοίως ηλεκτρονικά ανάμεσα στις συναρμόδιες υπηρεσίες.

- Επαναπροσδιορίζεται η έννοια της στρατηγικής επένδυσης του Ν. 3894/2010, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής του fast track, ενώ επιδιώκεται η πλήρης αντικειμενικοποίηση των προϋποθέσεων ως εξής. Αναπροσαρμόζονται τα όρια του συνολικού κόστους των επενδύσεων που ορίζονται ως στρατηγικές και διαμορφώνονται πλέον αντί για διακόσια είκοσι εκατομμύρια ευρώ σε εκατόν είκοσι εκατομμύρια ευρώ, ή σαράντα εκατομμύρια ευρώ με την παράλληλη δημιουργία εκατόν είκοσι θέσεων εργασίας. Παράλληλα, ορίζεται εφεξής ως στρατηγική επένδυση, και η επένδυση που δημιουργεί πάνω από εκατόν πενήντα θέσεις εργασίας, αντί των διακοσίων πενήντα, που προβλέπονταν μέχρι σήμερα.

- Εισάγεται ειδική κατηγορία στρατηγικής επένδυσης, στον τομέα της βιομηχανίας. Στην περίπτωση αυτή το συνολικό κόστος της επένδυσης πρέπει να είναι πάνω από δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ.

- Συντομεύει και άλλο ο χρόνος που ορίζεται από το νόμο για την έκδοση των σχετικών αδειών από εξήντα σε σαράντα πέντε ημέρες, ενώ μειώνεται το ποσοστό της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής ώστε να ανταποκρίνεται στις περιορισμένες δυνατότητες του διεθνούς τραπεζικού συστήματος. Ταυτόχρονα, τροποποιείται το καταστατικό της Ιnvest in Greece Α.Ε. ώστε να ανταποκρίνεται ευέλικτα στους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

- Συστήνεται στην Ιnvest in Greece Α.Ε, ένα κέντρο εξυπηρέτησης επενδυτών με ειδική μονάδα προώθησης των αδειοδοτήσεων και των επενδύσεων, η οποία θα λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσης, για όλες τις επενδύσεις πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ. Για το σκοπό αυτό, συστήνεται επιπλέον στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ένα ειδικό μητρώο χειριστών.

- Επιταχύνεται και απλοποιείται η διαδικασία εκτέλεσης αρχαιολογικών ερευνών, στο πλαίσιο Επενδυτικών Προγραμμάτων.

- Γίνονται τροποποιήσεις του Ιδρυτικού Νόμου της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης με στόχο την άμεση ενεργοποίηση και υλοποίηση του σκοπού της Ζώνης.

- Συστήνεται ένα αμερόληπτο, διαφανές και αποτελεσματικό σύστημα εποπτείας της αγοράς για τον τομέα των βιομηχανικών προϊόντων και των υπηρεσιών ποιότητας, αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.

- Γίνεται κωδικοποίηση των υφισταμένων διατάξεων για το εξωτερικό εμπόριο.

- Θεσμοθετείται το ψηφιακό One Stop Shop για τους εξαγωγείς, το single window, μετατρέπεται το Μητρώο Εξαγωγέων σε Μητρώο Εξαγωγών. Καταργείται η υποχρέωση του εξαγωγέα να εγγράφεται σε ειδικό μητρώο στα Επιμελητήρια με επιπλέον κόστος, αρκούσης της εγγραφής του στο ΓΕΜΗ.

- Προωθείται νομοθετικά η καθιέρωση του σήματος ελληνικού προϊόντος, το οποίο θα φέρουν προαιρετικά ως επισήμανση τα προϊόντα που παράγονται και μεταποιούνται στην Ελλάδα και συμμορφώνονται συστηματικά με τις προδιαγραφές οι οποίες θα εκπονηθούν από τους αρμόδιους φορείς. (ΑΡΘΡΑ 184-196)

-Προβλέπεται η δυνατότητα διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών μεσιτείας για τους υπηκόους των λοιπών κρατών μελών, οι οποίοι εξαιρούνται της υποχρέωσης εγγραφής στο Επιμελητήριο και εισάγεται ο θεσμός του δόκιμου μεσίτη.

-Τέλος, τροποποιούνται και συμπληρώνονται υφιστάμενες διατάξεις αρμοδιότητος του ΥΠΑΑΝ αναφορικά με τα τεχνικά επαγγέλματα και τις μεταποιητικές δραστηριότητες, τον εκσυγχρονισμό των επαγγελματικών εργαστηρίων Αττικής, τις διοικητικές κυρώσεις για αγορανομικές παραβάσεις, την ΕΤΕΑΝ Α.Ε, η ρύθμιση ορισμένων εκκρεμοτήτων του ΟΕΕ.

Λ. Παπαδήμος: Προτεραιότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές

Όπως ανέφερε κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, βασικός σκοπός της κυβέρνησης είναι να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές που βοηθούν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, που θα συμβάλλουν στο να βγει η οικονομία από την ύφεση, στο να προσελκυστούν επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα που προβλέπει το ν/σχ θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας. Πρόκειται, όπως είπε χαρακτηριστικά, για μέτρα τα οποία τα οποία «χρειάζεται η οικονομία είτε έτσι είτε αλλιώς, ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις που έχουμε έναντι των Ευρωπαίων εταίρων».

Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου αποφφασίστηκε επίσης στην συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας να τεθεί προς έγκριση διάταξη σύμφωνα με την οποία ταυτόχρονα με την νομοθέτηση του ανοίγματος ενός επαγγέλματος αυτό να γίνεται και στην πράξη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα