Εν μέσω ενστάσεων η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012 22:17
UPD:22:25

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος κάλεσε τους βουλευτές να εστιάσουν στην ουσία και όχι στην διαδικασία, καθώς, όπως υποστήριξε, με το νομοσχέδιο «λύνονται προβλήματα δεκαετιών και θωρακίζεται η οικονομία και η χώρα».

A- A A+

Ενστάσεις επί της διαδικασίας, αλλά και επισημάνσεις επί της ουσίας, από όλες τις πτέρυγες της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, καταγράφηκαν κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, που περιλαμβάνει διορθωτικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή του μεσοπροθέσμου.

Το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίζεται επί της αρχής από το ΠΑΣΟΚ και την Νέα Δημοκρατία, καταψηφίζεται από την Αριστερά, ενώ ο ΛΑΟΣ επιφυλάσσεται για την τελική του στάση.

Στην έναρξη της συζήτησης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος ,διευκρίνισε ότι το νομοθέτημα συζητείται με την διαδικασία του επείγοντος, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η ψήφισή του την επόμενη Πέμπτη, πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας. Κάλεσε παράλληλα τους βουλευτές να εστιάσουν στην ουσία και όχι στην διαδικασία, καθώς, όπως υποστήριξε, με το νομοσχέδιο «λύνονται προβλήματα δεκαετιών και θωρακίζεται η οικονομία και η χώρα».

Αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένου και του εισηγητή του κόμματος, Νάσου Αλευρά, εξέφρασαν την δυσφορία τους για τη συμπερίληψη στο νομοσχέδιο, μιας «συντριπτικής πλειονότητας διατάξεων χωρίς κανένα επείγοντα χαρακτήρα», ενώ οι παριστάμενοι υπουργοί κ.κ. Κουτρουμάνης, Κουκουλόπουλος και Ξυνίδης, χρειάστηκε να δώσουν αρκετές εξηγήσεις για διατάξεις που δέχθηκαν την έντονη αμφισβήτηση βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Για «σοβαρό πολιτικό ζήτημα» έκανε λόγο από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, με αφορμή τις ενστάσεις των εκπροσώπων των τριών κομμάτων επί του πολυνομοσχεδίου. «Ας σταματήσει τουλάχιστον η κοροϊδία - κι όσοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου να αναλάβουν το βάρος των ευθυνών τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, προκαλώντας την αντίδραση του Παύλου Μαρκάκη από το ΛΑΟΣ, ο οποίος αντέτεινε πως «η Αριστερά δεν έχει προνόμιο στην κριτική».

Στη συνέχεια, και μετά από αντιρρήσεις που εξέφρασε ο Γ. Βλάχος (ΝΔ), ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Νάσος Αλευράς, κατηγόρησε τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης ότι «παριστάνουν πως βρίσκονται στην αντιπολίτευση και πως η παρουσία τους στην κυβέρνηση έχει τον χαρακτήρα εκδρομής στην ύπαιθρο». «Να χαίρεστε που σας σώσαμε από την κυβέρνηση Παπανδρέου - και κοιτάξτε να στηρίξετε τον Λουκά Παπαδήμο», ανταπάντησε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κ. Κιλτίδης.

Οσον αφορά στην ουσία του πολυνομιοσχεδίου, ο κ. Αλευράς, υπερασπίστηκε τις διατάξεις για περαιτέρω άνοιγμα των επαγγελμάτων των οδικών μεταφορέων και των δικηγόρων, εκτιμώντας πως ο προηγούμενος προστατευτισμός, οδήγησε τελικά σε απώλεια θέσεων εργασίας αντί για διατήρησή τους. Αναγνώρισε πάντως ως δικαιολογημένα τα παράπονα των μεταφορέων για την γοργή αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος στο χώρο τους

Τρεις τροπολογίες προσυπογραφόμενες από 40 και πλέον βουλευτές κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη. Οι τροπολογίες αφορούν συγκεκριμένα τη θέσπιση κανόνων στην λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών, την δυνατότητα χορήγησης προσωρινής φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο. Η κ. Κατσέλη παρατήρησε πως η ρύθμιση του νομοσχεδίου λειτουργεί προτρεπτικά προς τους οφειλέτες να αφήσουν τα χρέη τους να καταστούν ληξιπρόθεσμα.

Από την πλευρά του ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης , χαρακτήρισε τη νέα ρύθμιση «ευνοϊκή για τους συνεπείς». «Όσοι πληρώσουν μέσα σε 3 μηνιαίες δόσεις τις οφειλές τους, θα τους έχουν διαγραφεί οι προσαυξήσεις. Όταν δεν πληρωθεί σε 3 δόσεις και πληρωθεί σε 4-6 δόσεις, γίνεται έκπτωση 75% στα πρόσθετα τέλη. Σε πολύ περισσότερες δόσεις έχουμε έκπτωση 30%», σημείωσε.

Ενστάσεις διετύπωσε ο Κώστας Γείτονας σχετικά με την αναμόρφωση του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης, παρατηρώντας πως «δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένο προς τα πού πάμε με τον ΕΛΟΤ», όπως επίσης και ο Κώστας Καρτάλης που στηλίτευσε την «δυνατότητα που δίνεται στον υπουργό Οικονομικών, να εγκρίνει αναδρομικά αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος».

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει την αρχή του νομοσχεδίου, καθώς «οι περιστάσεις είναι κρίσιμες - και ο πρωταρχικός σκοπός είναι η ομαλή λειτουργία της οικονομίας και των θεσμών, μέχρι τη ρύθμιση της ανταλλαγής των ομολόγων, της ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης και την διενέργεια των εκλογών».

Εξέφρασε πάντως τις αντιρρήσεις της ΝΔ ως προς τον τρόπο εισαγωγής των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, την διαδικασία συγχώνευσης του ΕΟΜΜΕΧ με το ΕΤΕΑΝ και την εκποίηση των τεσσάρων αεροσκαφών - ζήτημα για το οποίο υπήρξαν ευρύτερα αρνητικές τοποθετήσεις.

«Βάρβαρο, απάνθρωπο και τρομοκρατικό» χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο ο Νίκος Καραθανασόπουλος, για λογαριασμό του ΚΚΕ. Ο βουλευτής αξίωσε τουλάχιστον την κατάργηση του άρθρου 24, με το οποίο ορίζεται για κάθε περίπτωση ως ανώτατο ύψος του δώρου Χριστουγέννων τα 400 ευρώ, για όλους τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους πλην εκείνων του ΟΓΑ και διευκρινίζεται πως για συνταξιούχους με αποδοχές μικρότερες των 400 ευρώ, το δώρο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος της μηνιαίας σύνταξης.

«Αυτό το κάνουμε για να προστατεύσουμε τους συνταξιούχους, που τους προσεγγίζουν διάφοροι αετονύχηδες από δικηγορικά γραφεία, υποσχόμενοι μεγαλύτερη σύνταξη. Κανείς δεν χάνει με τη ρύθμιση, γιατί κανείς δεν παίρνει μεγαλύτερο δώρο απ' την σύνταξη» απάντησε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Κώστας Κιλτίδης, δήλωσε πως το κόμμα του επιφυλάσσεται για την τελική στάση του απέναντι στο νομοσχέδιο, εκτιμώντας πως «η αναρχία είναι προφανής και οι σκοπιμότητες όχι απολύτως ξεκάθαρες».

«Κανένα απ' τα μέτρα του νομοσχεδίου, δεν αυξάνει τα έσοδα και δεν μειώνει τα έξοδα» παρατήρησε στη δική του τοποθέτηση ο Ηλίας Πολατίδης (ΛΑΟΣ).

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο εξέφρασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, χαρακτηρίζοντας «δόλιο» το άρθρο 7 με το οποίο επιτρέπεται η πώληση μετοχών δημοσίων επιχειρήσεων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο χωρίς την υποβολή προσφορών και χωρίς την τήρηση του βιβλίου προσφορών.

Στηλίτευσε επίσης τη δυνατότητα που δίνεται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, να ιδιωτικοποιεί περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που δεν είχαν υπαχθεί στην αρμοδιότητά του προηγουμένως. «Προσπαθείτε να περάσετε κάτω απ' τη μύτη των βουλευτών και του ελληνικού λαού με απαράδεκτες διαδικασίες της τελευταίας στιγμής, διατάξεις επικίνδυνες και διαβλητές, που κανείς απ' τους εισηγητές των τριών κομμάτων που στηρίζουν και μετέχουν στην κυβέρνηση δεν μπορούσε να τις υποστηρίξει», επισήμανε ο κ. Παπαδημούλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή