Διαπραγμάτευση για μεγαλύτερο «κούρεμα»

Μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup
Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012 20:25
UPD:21/02/2012 01:49

Με τη συμμετοχή και του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, συνεχίζεται η συζήτηση για τη νέα στήριξη της Ελλάδας στη συνεδρίαση του Εurogroup. Στη φωτογραφία από αριστερά οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος, Λ. Παπαδήμος, Βόλγκανγκ Σόιμπλε και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Πρόθυμοι να αναλάβουν μεγαλύτερες απώλειες φέρεται πως είναι οι ιδιώτες ομολογιούχοι, προκειμένου να συμβάλουν στην εξεύρεση των πρόσθετων πόρων που απαιτούνται ώστε το ελληνικό χρέος να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμες πηγές της Ευρωζώνης, τις οποίες επικαλείται το Reuters, χωρίς όμως να κάνουν αναφορά σε συγκεκριμένο ποσοστό. Λίγο αργότερα μία πηγή ανέφερε πως αυτό που οι Ευρωπαίοι υπουργοί συζητούν ένα μεγαλύτερο ονομαστικό «κούρεμα» τουλάχιστον 53,5% στα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες, από το 50% που είχε συμφωνηθεί, βάσει της υπάρχουσας συμφωνίας για το haircut.

Νωρίτερα τρεις υψηλόβαθμες πηγές τις Ευρωζώνης ανέφεραν στο ίδιο πρακτορείο πως οι υπουργοί Οικονομικών που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για τη νέα στήριξη της Ελλάδας, εχουν βρει τρόπους για τη μείωση του ελληνικού χρέους μεταξύ 123% και 124% του ΑΕΠ έως το 2020, αλλά προσπαθούν να προσεγγίσουν το στόχο του 120%. Δύο από τις πηγές ανέφεραν πως ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη μείωση του ελληνικού χρέους.

Η συνεδρίαση του Eurogroup συνεχίζεται από τις 17:00 (ώρα Ελλάδος), με τις δηλώσεις κορυφαίων κοινοτικών αξιωματούχων κατά την προσέλευσή τους να δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας για λήψη συνολικής απόφασης.

Πριν τη συνεδρίαση ανοικτο ήταν και το ζήτημα που αφορά το δεσμευμένο λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

Στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ομολογιούχους με στόχο την αύξηση της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα περικοπής του χρέους (PSI) συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και η τρόικα. Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο εκπροσωπείται από τους Τσαρλς Νταλάρα, Ζαν Λεμιέρ και Γιόζεφ Ακερμαν.

Στο 160% του ΑΕΠ το 2020 το χρέος αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις

Στην έκθεση βιωσιμότητας της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) για το ελληνικό χρέος, με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου, που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Reuters, σημειώνεται πως η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια προκειμένου να μπορέσει να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, καθώς και πως αν δεν γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δεν ληφθούν μέτρα το χρέος της χώρας θα μπορούσε να φτάσει το 160% του ΑΕΠ έως το 2020.

Το βασικό σενάριο είναι πως η Ελλάδα, βάσει της υπάρχουσας συμφωνίας για τη νέα στήριξη, θα μειώσει το χρέος της στο 129% του ΑΕΠ το 2020, από 160% σήμερα, πολύ κάτω από το στόχο του 120% που έχει τεθεί.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο στόχος του 120% του ΑΕΠ θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της κεφαλαιοποίησης των τόκων, που επρόκειτο να εισπράξουν οι ιδιώτες επενδυτές, συνεισφέροντας κατά 1,5% στη μείωση του χρέους, η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των υφιστάμενων δανείων των εταίρων προς την Ελλάδα θα το μειώσει επιπλέον κατά 1,5%, η συμμετοχή στη διαδικασία των ελληνικών ομολόγων που έχουν αγοράσει κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης θα συνεισέφερε στη μείωση του χρέους κατά 3,5%. Πάντως, η μεγαλύτερη συνεισφορά στη μείωση του χρέους, κατά 5,5%, θα γινόταν μέσω των ελληνικών ομολόγων που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ, η οποία τα αγόρασε σε τιμή της τάξης του 70% - 80% της ονομαστικής τους αξίας. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανταλλάσσει τα ομόλογα με νέα και να διαθέσει τα κέρδη που προκύπτουν σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ενώ αναζητείται η φόρμουλα ώστε να κατευθυνθούν τελικά στην Ελλάδα.

Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σημείωσε πως το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, ενώ σε ό,τι αφορά το πολιτικό περιβάλλον, τόνισε ότι το Πρόγραμμα, παρότι περιλαμβάνει πολλά δύσκολα μέτρα, εγκρίθηκε από τη Βουλή με πολύ ισχυρή πλειοψηφία 2/3 και ότι τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στηρίζουν τις αλλαγές. Σημείωσε ακόμη πως η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη. Επιπλέον, ανέφερε πως η εφαρμογή του Προγράμματος, η νέα δανειακή σύμβαση και η υλοποίηση του PSI θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup ο κ. Λουκάς Παπαδήμος είχε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις μέσα και έξω από την αίθουσα με κορυφαίους κοινοτικούς αξιωματούχους, όπως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιον Όλι Ρεν. Συναντήθηκε επίσης με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, το μέλος της τρόικας Πολ Τόμσεν, ενώ στη συνέχεια είχε διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας Βόλγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα