Γιούνκερ: Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012 15:38
UPD:22:15
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας όσον αφορά στο θέμα της νέας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας σήμερα υπογράμμισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, εκτιμώντας οι διαπραγματεύσεις θα εισέλθουν σήμερα στο τελευταίο στάδιο.

Επισήμανε εξάλλου ότι η ελληνική πλευρά έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες, οι οποίες της είχαν ζητηθεί.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), είπε ότι «υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά για τον βαθμό συνεισφοράς του δημόσιου τομέα και για το πώς θα χειριστούμε το θέμα των ιδιωτών πιστωτών». Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να συζητηθεί και το συνολικό ύψος του δεύτερου πακέτου διάσωσης, το οποίο, όπως είπε, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 130 δισ. ευρώ.

«Είμαστε εδώ σήμερα, έτοιμοι να ολοκληρώσουμε αυτή τη μακρά διαδικασία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα. Είμαστε επίσης έτοιμοι να ξεκινήσουμε την επίσημη διαδικασία για το PSI», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Είμαι αισιόδοξος αλλά σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε τη σαφή πολιτική έγκριση από το Eurogroup».

Οπως γνωστοποίησαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Βενιζέλος είχε σύντομες συναντήσεις με το Γερμανό και το Γάλλο ομολογο του, καθώς και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ και την Γ. διευθύντρια του ΔΝΤ είχε ο Αντιπρόεδρος και υπουργός οικονομικών Ευ.Βενιζέλος πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Την εκτίμησή του ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία για τον δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας εξέφρασε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος όσον αφορά την εξεύρεση «μιας λύσης που θα είναι βιώσιμη, ικανή να ξαναβάλει την Ελλάδα σε ορθή τροχιά μακροπρόθεσμα».

Παράλληλα έκανε λόγο για «πολλές λεπτομέρειες που θα πρέπει ακόμη να συζητηθούν», κυρίως όσον αφορά την ιδιωτική πτυχή της βοήθειας, το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, την παρακολούθηση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ή ακόμη τη συμβολή του ΔΝΤ στη βοήθεια.

Όσον αφορά τη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού που θα αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του χρέους, όπως πρότειναν η Γερμανία και η Γαλλία, υπάρχει «κατ' αρχήν συναίνεση», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για την Ελλάδα», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν.

Η Ελλάδα γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και οι εταίροι της γνωρίζουν τί πρέπει να κάνουν επίσης, πρόσθεσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης.

Ο κ. Μπαρουέν επεσήμανε επίσης τη δύσκολη κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Επιφυλάξεις σχετικά με τη δημιουργία ενός δεσμευμένου λογαριασμού για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ. Η δημιουργία ενός δεσμευμένου λογαριασμού «έχει προετοιμαστεί με συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο με όλα τα επιχειρήματα υπέρ και κατά. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο: ένας ειδικός λογαριασμός ίσως να χρειάζεται επιπλέον κεφάλαιο», επισήμανε η κ. Φέκτερ.

Για το λόγο αυτό, εξήγησε, διατηρεί επιφυλάξεις, καθώς όπως σημείωσε, η διοίκηση που θα είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή του προγράμματος δεν θα πρέπει να δαπανά χρήματα η ίδια. «Πρέπει να βρούμε τα μέσα για να καταλήξουμε στον ίδιο στόχο με άλλο τρόπο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στο Eurogroup δήλωσε ότι η Ελλάδα κατέβαλε «σημαντικές προσπάθειες» προκειμένου να αποσπάσει το δεύτερο πακέτο στήριξης και να αποφύγει τη χρεοκοπία.

«Η Ελλάδα κατέβαλε σημαντικές προσπάθεις, όπως και ο ελληνικός λαός, τώρα θα πρέπει και τα άλλα μέρη να καταβάλουν επίσης τις δικές τους προσπάθειες, και το ΔΝΤ είναι έτοιμο να εργαστεί πάνω σ' αυτές τις βάσεις», ανέφερε, προτρέποντας με τον τρόπο αυτό τους εταίρους να προχωρήσουν στη λήψη συνολικής συμφωνίας στην αποψινή συνεδρίαση.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ από την πλευρά της τόνισε πως «θα πρέπει να αποφευχθεί η διάδοση στην Ευρώπη» της κατάστασης στην Ελλάδα.

«Υπάρχουν λόγοι να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» αλλά «αυτό που θέλουμε σε απόλυτο βαθμό, είναι να αποφευχθεί η διάδοση στην Ευρώπη» της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, βεβαίωσε η πρωθυπουργός της Δανίας, που η χώρα της δεν συμμετέχει στην ευρωζώνη, αλλά ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

«Πρέπει να κατανοήσουν οι Έλληνες ότι τα 17 μέλη της ευρωζώνης ανέλαβαν ήδη τεράστιες ευθύνες» απέναντί τους «και ελπίζω η Ελλάδα να συνεχίσει να υλοποιεί τη δέσμη των μεταρρυθμίσεων που είναι οι αναγκαίες, ώστε να ξεπεράσει την τωρινή κατάσταση» πρόσθεσε, αν και αναγνώρισε πως οι θυσίες αυτές επιφέρουν «δεινά και πόνο» στους Έλληνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα